Linnade tarkus ehk inimloomust numbritega ei väljenda

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Urbanist ja tehnoloogiaekspert Anthony Townsend vaatleb jõude, mis on kujundanud linnaplaneerimist ja infotehnoloogiat alates suurte tööstuslinnade esilekerkimisest 19. sajandil kuni tänapäevani. Nii seisab raamatu tutvustuses. Samas saab selgeks, et tuleviku ennustamine ja planeerimine on üsna võimatu, sest inimloomust numbritega ei väljenda.

Autor tõdeb, et viimase poole sajandiga pole linnades muutunud muud, kui et arvuti on appi tulnud. Inimesed elavad ikka majades ja sõidavad auto või ühistranspordiga ning kui viitsivad, siis käivad jala. Ega suurlinnu ei saagi suurt ümber kujundada – ei võta ju paari kvartalit maha, et parki rajada ning ka sõiduteede oluline laiendamine on mõeldamatu.

Siiski annab üht-teist ümber kohendada – muuta transpordiskeeme, vähendada energiatarbimist, asendada rohelus majadega, lisada teid kasvõi linna kohale. Paraku on siinkohal mitmeid probleeme. Esiteks ei tea iial, kas muutused ka kasu toovad – raamatus on hulga näiteid, kus asjad hoopistükki täielikult untsu lähevad ning teiseks ei pruugi elanikud muutusi tahta ning rahva võim on vägev.

Võeti New Yorgis kord ette tuletõrjedepoode revideerimine ning kaotati kolm neist ära, sest targad mehed ütlesid, et neid pole vaja, saab raha kokku hoida. Hea, et metropol seepeale maha ei põlenud, aga napilt läks. Nimelt ei arvestanud nood targad, kes tegid järeldusi meeletu hulga andmete põhjal, tuletõrjeautode liikumisskeeme koostades ummikutega, mis New Yorgis tavalised.

Aga jah, arvutitega saab asju mingil määral ajada, lisada linnadele tarkust – muuta liiklusvooge, energiatarbimist, aidata inimestel paremini leida seda või teist kuid lõppkokkuvõttes on siiski esmatähtis, kui mugav on su kodu, kui lähedal pood ning töökoht. Ja kas sul on suvemaja, kus energiat kogumas käia.

Siiri Treufeld Linnalaborist arvab sest targa linna raamatust nõnda:

««Targad linnad» on kohustuslik lugemine linnaplaneerijatele, urbanistidele ja kõigile, kes tunnevad huvi linnade kujunemise, arengute ja tulevikutrendide vastu. Urbanisti ja tehnoloogiaeksperdina toob Townsend meid läbi linnade ajaloo Howardi aedlinnade utoopiast, tööstuslinnade tekkimisest ja autostumisest nüüdisaegsete äppide maailma. Näeme, kuidas tänapäeval on võimalik sotsiaalmeedia ja kommunikatsioonivahendite kaasabil saada tavapärase linna füüsilise ruumi kõrval ülevaade ka linnade sotsiaalsetest protsessidest.

Townsend rõhutab läbivalt osaluse ja rohujuure tasandilt alt-üles-planeerimise tähtsust tarkade linnade kavandamisel. Oluline on mõista, kuidas kõikide kodanike heaolu nimel valutult ühendada tehnoloogiahiidude ja kogukondade tasandil töötavate arvutientusiastide saavutused ning pakkuda seeläbi innovaatilisi lahendusi linnastumisprobleemidele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles