Ettevaatuse kõrgeim määr

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Andrus Peegel

Riigikogu aseesimees Jüri Ratas (36) «üllatas» avalikkust neljapäeval teatega, et kandideerib riigikogu valimistel oma erakonna, Keskerakonna nimekirjas. Teade pidi lõpetama spekulatsioonid selle üle, et Ratas läheb kas Reformierakonda või sotsiaaldemokraatide ridadesse. Pärast edutut katset tõsta oma riigikogu pinginaaber Kadri Simson tsentristide peaministrikandidaadiks ning selle käigus saabunud selgust, et parteis ei ole lähemal ajal muutusi oodata, oli arutelu Ratase tuleviku üle läinud ju eriti tuliseks.

Ega Ratas ise olegi lubanud vähemalt sel poliitikahooajal Keskerakonnast kuhugi lahkuda, kuid arutelu tema poliitilise tuleviku ümber on aktiivselt käinud teistes parteides. Ratasele ennustati näiteks keskkonnaministri kohta, kui Keit Pentus-Rosimannusest peaks saama välisminister. Selle vangerduse eelduseks olnuks Urmas Paeti minek europarlamenti, kuid praegu ei näi ka see kuigi tõenäoline. Seega, reformierakondlast Ratasest lähiajal ei saa.

Ilmselt ei ole ka sotsidel Ratasele pakkuda midagi sellist, mis tema tüüpilise ettevaatlikkuse ja vaoshoituse oleks murdnud.

Tõsi, Ratase puhul võib juba täheldada, et tema lahkumisjutud on hakanud muutuma pigem koomiliseks, ning kui need millalgi taas üles kerkivad, leidub ilmselt vähe neid, kes asja tõsiselt võtaks. Võib-olla ei olegi väga ebaõiglane kõrvutada teda austajatest ümbritsetud pruudiga, kel on pidevalt mitu rauda tules – mõnele džentelmenidest antakse pidevalt veidike lootust, ent lõpuks on valik ikkagi püsida puhtas ja turvalises kodus, mitte söösta kuhugi tundmatusse. «Parem varblane peos kui tuvi katusel» ja kõik need muud vanasõnad.

Seejuures pole kodus kõik sugugi ideaalselt korras, tahaks midagi ümber teha. Paneks teist värvi tapeedi, tõstaks külmkapi teise nurka. Aga ei, pole lubatud. Oota, võib-olla kunagi see võimalus veel tuleb.

Ratasel võib olla soov Keskerakonna mainet parandada, juhtimist noorendada – lõpuks on näide sellest ju lähedalt kohe võtta. Kõrval Reformierakonnas on tema põlvkond ammu pumba juures, omaaegne «tulevane Märt Rask» juhib riiki, samal ajal kui Keskerakonnas näib, et sellesama generatsiooni perspektiiv on tulevikus juhtida ümberkorraldusi partei seenioride klubis.

Kuid see näib ka katsena keeta ühes pajanurgas veidi teistsuguse maitsega suppi – see on ju sama partei, kus peasekretär ja parlamendisaadik kohtu hinnangul kihutasid teist inimest jälitama ja võõraid kirju lugema ning kus erakonnakaaslasele öeldakse «sina, rott». Samuti partei, kes ei unusta «oma inimesi» vajadusel munitsipaaltöökohtadega aidata. Kui rivistada mõned praegused partei juhid ja funktsionäärid teisiti, kas see ikka on mingi garantii, et algavad olulised muutused? Ega Keskerakonna põhivalijaskond muidugi sellest hooligi, sest kriitika tuleb nagunii üksnes vaenulikest torudest.

Ratas on tuntud selle poolest, et ei otsi konflikte, üritab neid pigem vältida või tasandada, räägib positiivsest ja jääb keerulisteski olukordades (vähemasti avalikkuse ees) viisakaks ning korrektseks. 36-aastasena võib poliitik muidugi veel mõelda, et karjääri tipphetked on kauges tulevikus. Praegu ei jäägi midagi muud üle, kuna parteijuht Edgar Savisaar ei olnud valmis loobuma isegi tema jaoks sügavalt imaginaarsest peaministritoolist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles