Juhtkiri: Keskerakond jätkab vanamoodi

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kadri Simsoni teekond Keskerakonna peaministrikandidaadi kohale jäi seekord õige lühikeseks. Hoolimata massiivsest meediakajastusest, intervjuudest ja programmartiklitest enam-vähem kõigis olulistes kanalites ei tõusnud see idee lendu seal, kus Keskerakonnas tegelikud otsused tehakse, ehk Edgar Savisaare peas.

Keskerakonna juhatuse eilne valik (mis muidugi oli samuti puhtalt Savisaare otsus, millele keegi selles parteis end tagajärgedeta vastandada ei saa) tähendab, et Eesti sisepoliitika põhiline eraldusjoon jääb täpselt samasse kohta kui seni. Tsentristide peaministrikandidaat on Edgar Savisaar ning selle valikuga liidetakse Toompea praegused valitsejad ühtselt tema vastu. Isegi lõppenud nädalal parlamendis selgelt kõigi teiste vastu mänginud IRL ei saa kõrvale jääda. Piisab, kui meenutada, mida IRLis valimisteks esiplaanile tõstetav ekspeaminister Juhan Parts Savisaare kohta veel viimaselgi ajal on öelnud, ning saab selgeks, et ka põhimõttelised vastuolud tundlikuma seadusloome asjus jäävad kõrvale, kui on tarvis ära hoida Savisaare sattumine Eesti tuleviku määraja kohale.

Savisaar tegi sellega oma vastasleeri jaoks elu lihtsamaks. See tähendab, et valimiskampaaniasse ei ilmu tsentristidega seoses määramatust. Vastasseis on sirgjooneline, nagu alati on olnud. Kadri Simsoni või ka Jüri Ratase eestvedamisel valimistele minev Keskerakond oleks toonud sellesse funktsiooni muutujaid, mida paremerakondade ja sotside kampaaniameistrid pidanuks jälgima, uurima, arvestama võimalusega, et võib-olla see sobib mõnele rahulolematule nende senisest toetajaskonnast. Nüüd pole neil vajadust millegi sellisega pead vaevata.

Muidugi ei ole mõtet eeldada, et Simson peaministrikandidaadina oleks tingimata saavutanud valimistel rohkemat, kui see õnnestub Savisaarel. Viimatistel kohalikel valimistel ei  saavutanud Simson võitu Pärnus, mis teinuks temast sealse linnapea. Ka eurovalimistel ei säranud tsentristide häälemagnetina mitte tema, vaid Yana Toom. Kadri Simsoni seadmine esiplaanile oleks aga olnud Keskerakonna poolt see käik, mis võinuks veidi leevendada eestlastest valijaskonna kõhklusi partei läbivalt Moskva-lembese kuvandi asjus.

Ükski valimiskampaania ei möödu üllatusmomentideta, ent siiski on selge, et peamised aruteluteemad on majandusseis ja Eesti julgeoleku kindlustamine. Saab olema üpris huvitav näha, kes hakkab Keskerakonnas kandma nende teemade kõneisiku pidevat rasket rolli, sest Edgar Savisaar ilmub rahvale traditsiooniliselt üksnes erilistel puhkudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles