Peep Pahv: kas arg või pole oma arvamust?

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe sporditoimetuse juht Peep Pahv
Postimehe sporditoimetuse juht Peep Pahv Foto: Andres Haabu

Eile hääletati riigikogus palju kirgi kütnud kooseluseaduse üle. Peaaegu pooled kohalolnutest olid poolt ja peaaegu pooled vastu. Vahet pole, kumba leeri keegi neist kuulus – hääletusnuppu vajutanud saadikud tegid ausalt oma tööd. Neil oli tundlikul teemal oma arvamus ja hääletades julgesid nad seda väljendada.

Kuid eile istus hääletamise ajal riigikogu saalis ka kümme inimest, kes jätsid «poolt»- või «vastu»-nupule vajutamata. Kaks võimalust: kas neil riigikogulastel puudub oma arvamus või ei julgenud nad seda välja ütelda, kartes lähenevatel valimistel hääli kaotada. Ja tegelikult polegi vahet, kumb järeldus on õige, sest kumbki ei sobi kokku riigikogu liikme staatusega. Jaanus Tamkivi, Marko Mihkelson, Terje Trei, Aarne Heinvee, Jüri Ratas, Jaan Õunapuu, Marika Tuus-Laul, Kalvi Kõva, Tiit Tammsaar ja Aivar Rosenberg, mul on teile üks ja selge küsimus: miks te ei täitnud endale võetud kohust?

Riigikogus seaduste üle arutlemine ja nende kinnitamiseks korraldatavatel hääletamistel osalemine on riigikogu liikme tööülesanne, mille eest maksab rahvas oma maksudest neile inimestele palka. Kui mina käiksin Postimehes küll iga päev kohal, kuid jätaksin artiklid kirjutamata, ootaks mind ilmselt õige kiiresti vallandamisteade. Ja õigustatult – mind pole tööle võetud niisama oma tagumikku laiaks istuma, vaid täitma mulle pandud tööülesandeid. Nii nagu riigikogu liikmeid pole valitud niisama head palka vastu võtma ja kõiksugu kompensatsioone saama, vaid selle kõige eest ka reaalselt tööd tegema.

Hääletamata jätnud kolleegidest pole grammigi paremad need riigikogulased, kes täiskogu istungitelt puuduvad. Olgem ausad, riigikogu töögraafik pole ülemäära tihe ja kontimurdev ning kui inimese tööks on rahva esindamine, peaks komisjonide ja täiskogu istungitel osalemine olema elementaarne. Eile puudus täiskogu istungilt 13 inimest. Loomulikult võivad vahel olla puudumised põhjendatud – mööda ilma ringireisimine ja kõiksugu kummaliste ürituste külastamine käib riigikogulase tööga kaasas –, kuid riigikogu kodulehel avaldatud statistika põhjal puudutakse tihti ka täiesti põhjuseta või ilmselgelt isiklike asjadega tegelemise tõttu.

Head riigikogulased, kui te olete endale juba võtnud vastutuse töötada riigikogu liikmena, siis võtke vaevaks käituda ja tegutseda ka vastavalt sellele ametikohale esitatavatele kõrgendatud nõudmistele. Maksumaksja tasustatava tööaja arvelt kõiksugu kõrvaliste asjadega tegelemine – muu töö, äriprojektid, puhkusereisid – on nendele inimestele, keda te justkui esindate, näkku sülitamine.

Loodetavasti ei lase valijad kevadel petta end ilusatest juttudest, vaid inimestel on piisavalt hea mälu, et jätta arad, selgrootud või oma töö suhtes ükskõiksed inimesed riigikogu ukse taha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles