Kui lapsest saab narkomaan ehk kaamost, rohkem kaamost

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Niipea, kui Jo Nesbø järjekordsest romaanist on viiendik loetud, tahaks tõsta selle aasta parimaks krimkaks. Ja nii iga kord. Sarnaseid kirjanikke, kelle raamatud vaimustust tekitavad, tõsi, on teisigi, aga üksikuid.

Mida aeg edasi, seda tumedamasse kaamosesse Nesbø tungib. Väljand «nordic noir» on liiga pehme, tema teoseid ümbritseb tökatine tumedus ja seda nii värvi kui konstitentsi mõistes. Päikesekiirt, kui raamatule mõelda, ei tungi hetkeksi läbi. Aga ju me, põhjamaalased, millegipärast kaamost vajame. Või oleme harjunud selles elama. Meenub aastatetagune talireis Šveitsi, kus kirgas päike sundis silmi sulgema. Tunne oli harjumatu, suisa ebamugav, mispeale üks norralanna teatas: «Nojah, minagi pole juba nädalaid päikest näinud, ja pimedusega harjunud.»

Samas vajab ka maailm millegipärast kaamost, sest Nesbøt, õigemini tema Harry Hole seeriat, peetakse juba sama heaks kui Stieg Larssoni lohetätoveeringuga tüdruku triloogiat. Hole raamatuid on müüdud ligi 20 miljonit ja see number aina kasvab. Mine võta kinni, äkki ongi olemas päikesepaistemürgitus kui selline, mida saab ravida tökatise tumedusega.

Ses raamatus naaseb Hole, kes on vabanenud (vähemalt ajutiselt) alkoholi ja narkoprobleemidest Bangkokist Norramaale. Põhjus: tema armastatu pojast on saanud paadunud narkomaan ja pistetud mõrva eest trellide taha. Seks ajaks on uus, violiiniks kutsutud uimasti, vallutanud Oslo ja levib aina edasi. Miks ei peaks levima, kui sõltuvus on kohene ja kaif kestab tunde. Violiini levitajaks on kummituslik mees, kelle Hole võtab nõuks tabada.

Ei, see pole ameerikaliku happy-endiga lõppev stoori, kus kuri saab karistatud ning kangelased ratsutavad rõõmsalt päikeseloojangusse. Vastupidi. Pärast viimast lehekülge tormab enamus lugejaist arvuti juurde uurima, et mida kuradit see Nesbø teeb. Miks? Õnneks annab Wikipedia vastuse: ei, see pole viimane Hole raamat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles