Liisa Tagel: pubekate tapatalgud

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Tagel
Liisa Tagel Foto: Mihkel Maripuu

Möödunud nädalal võttis ÜRO vastu resolutsiooni, mis kohustab kõiki liikmesriike tõkestama džihadistide värbamist ja tegelema nendega, kes juba terrorirühmitusega seotud. USAst võitleb Süürias vähemalt sada inimest, Suurbritanniast kuni 500, Prantsusmaalt ligi 350, Austraaliast 250, Rootsist vähemalt 85, Soomest ja Kanadast ligi 30. Eestist, kapo aastaraamatu järgi oletades, ilmselt mõned.

USA välisministeeriumi hinnangul võitleb Süürias üle 12 000 välismaalase, kellest vähemalt 3000 on Euroopast. Neid arve ei saa kuidagi täpseteks pidada, ent arvestades juba «džihadisti-karjääri» alguses kinnipeetavate hulka ja neid, kes esinevad meedias ülestunnistustega, et tegemist ei olegi nii glamuurse ja Allahile meelepärase ettevõtmisega, kui neile varem tundus, on värvatute hulk ja mitmekesisus hirmutavad.

Suur osa Süüriasse jõudnud eurooplastest on väga noored – teismelised ja varastes kahekümnendates poisid-tüdrukud. Kodus postitaks nad sotsiaalmeediasse kodukootud räpivideoid ja ängi täis teateid, mis oma piinlikkuselt ei jääks palju alla praegustele etteastetele islamisõdalastena. Ainult et keegi on kutsikatele kätte andnud päris relvad ja nad tulistavad päris inimesi. Sealjuures ei tasu unustada, et neid on kuidagi veendud selle tegevuse õilsuses ja neist paljud on nii noored, et ei peaks saama märkamatult Lähis-Idasse kaduda.

Ambitsioonikat nime Islamiriik kasutavad äärmuslased värbavad hämmastavalt edukalt üha rohkem võitlejaid väljastpoolt Lähis-Ida, kõigist maailmajagudest, ja seda isegi sõltumata varasemast religioossest taustast. Nende tugevaks mõjutusvahendiks on täpselt see, mis täidab tavalise noore igapäeva: Facebook, Youtube, Twitter, foorumid, veebiajakirjad.

Sealjuures on väga paljud materjalid ingliskeelsed ja suunatud väljapoole traditsioonilist araabia maailma – sinna, kus äärmusliku islami kõrval ei pruugi mõõdukat võrdluseks alati ollagi. Väidetavalt on valmimas isegi «Grand Theft auto» (GTA) sarnane džihaadimäng. Vormiks on sel endiselt röövimine, kihutamine ja tapmine. Sisu on aga «noorte ettevalmistamine selleks, et nad süstiksid uskmatute südameisse hirmu», nagu teatas üks Islamiriigi häälekandjana esinev veebileht.

Ambitsioonika nime Islamiriik kasutamine aitab kaasa muljele, et kümned riigid on alustanud sõda islami vastu, ning esitleb terroriste millenagi, mida nad pole – kogu maailma moslemite eest seisva autoriteedina.

Võitlus käib siiski Süüria kodusõja ja teiste piirkonna konfliktide veelgi ebameeldivama tulemusega, mis on jõudnud praktiliselt igaühe koduõuele. Seal tuleb aga hilinenud õhurünnakute asemel jõuda kuidagi efektiivse ennetuseni, nii uute ohvrite värbamisel kui juba võitluskogemusega naasnud noortega seotud ohtude maandamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles