Juhtkiri: Juhan Parts – IRLi asümmeetriline relv

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

See on ootuspärane, et IRL esitleb Juhan Partsi oma peaministrikandidaadina. Kusjuures mitte üksnes seepärast, et kuulujutud Partsi tõstmisest erakonna esimehe Urmas Reinsalu asemele või temast ettepoole on liikunud juba mõnda aega. IRL lihtsalt ei saa oma praeguse toetusega rahul olla. Niimoodi üks erakond valitsusvõimu juurde ei purjeta, olgu eesmärgid kuitahes õilsad ja patriootlikud.

Pärast peaministrivahetust on Reformierakonna populaarsus taastunud väga tugeval tasemel. Sotsiaaldemokraadid on ka valitsuses olles säilitanud umbes veerandi valijate toetuse. Opositsiooni mängitud IRL on aga pärast kohalike valimiste tugevat spurti langenud taas erakondade seas populaarsuselt neljandale kohale – Emori augustikuise küsitluse järgi oleks IRL­i poolt hääletanud 15 protsenti neist, kellel üldse mingi valimiseelistus oli.

Vahe konkurentidega on umbes 10 protsendipunkti. Kui valimistulemus oleks selline, nagu ennustavad praegused küsitlustulemused, oleks lihtsale aritmeetikale toetudes IRL järgmisel perioodil kindlalt opositsioonis, ja seda veel kõige tillema mängijana. On selge, et erakond, kes tahab valimistel edukalt konkureerida, ei saa sellises olukorras käsi rüppe lasta, vaid peab tegema jõulisi ja kiireid muudatusi ka isikute seas.

IRL on mitmete valimiskampaaniate ajal näidanud, et nende meeskond suudab end otsustavatel aegadel väga hästi kokku võtta ning anda konkurentidele vägagi dünaamilisi, ootamatustega vürtsitatud lahin­guid. Kui te vaatate juba mainitud Emori populaarsusküsitluse aegrida, märkate kindlasti, et IRLi populaarsus on tavapärasest kõrgem olnud valimistele vahetult eelnenud ja neile järgnevatel kuudel. Värskeimana on vast kõigil meeles Eerik-Niiles Krossi jõuline ja paljudes üksikasjades üllatav kampaania eelmiste kohalike valimiste ajal Tallinnas. Konkurendid ülejäänud «valgetest jõududest» jäid lihtsalt, näpp suus, toimuvat jälgima, kommenteerides arglikult, et nii ju ei ole kombeks. Õppetund on, et IRL tahab ja suudab oma konkurente üllatada.

Nüüd mõni sõna võrdlemaks Urmas Reinsalu ja Juhan Partsi. Reinsalu järgib avalikel esinemistel selgelt varasemat kava, jääb oma põhiliini juurde ega luba endale avalikkuse ees improviseerimist ei teemade ega kujunditega. Parts on impulsiivne, ründav, kujundlik. Kohati on ta teravused ja teravmeelsused sellised, et meie tuntud koomikud kahvatuvad ta kõrval.

Reinsalu, Mikser ja Rõivas on üpris sarnased. Parts vaidlemas mõnes saates Mikseri ja Rõivasega on aga jub­a isikuna asümmeetriline relv.

Kuigi meil Eestis on kahetsusväärselt saanud kombeks valimiskampaania elemente ja ka tervikut alavääristada, on tegu ajaga, kus me vaidleme oma järgmise nelja aasta sihtide üle, aga üksiti on poliitikute asi näidata rahvale, kui elujõulised ja usaldusväärsed nad on. Jõulist kampaaniat tehakse jõulisele rahvale, haledat …

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles