Mihhail Kolossok: Ungari, võim ja raha

Mihhail Kolossok
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Kolossok
Mihhail Kolossok Foto: Toomas Tatar / Postimees

Alates 2010. aastast domineerib Ungari poliitikas üks erakond ja see on Fidesz. Peaminister Viktor Orbán arvab, et liberaalsed demokraatiad pole 2008. aastal alanud majanduskriisi järgses maailmas konkurentsivõimelised. Liberaalne demokraatia andis liiga palju tegutsemisruumi rahvusvahelistele finantsasutustele, aga pankade ebaõnnestumise pidi kinni maksma just tavakodanik. See ei olnud õige ja selle vastu sõdib ka Fidesz.

Pankade globaalsele läbikukkumisele järgnesid aga kolmanda sektori raskused Ungaris, Egiptuses, Pakistanis, Sudaanis, Venemaal ja mujal maailmas. See, et euroliidu liige Ungari selliste riikide ritta langes, tähendab, et meie sugulasriigi tavakodanike ja kodanikuühiskonna (kolmanda sektori) vaheline lõhe on endiselt suur.

Eelmise nädala esmaspäeval peatasid Ungari võimuesindajad kahe kolmanda sektori organisatsiooni tegevuse, mis jagasid Norra abiraha. Põhjus, miks Norra raha kasutamist on tõlgendatud kui välisriigi mõjuagendi rolli mängimist, pole vaid see, et Fidesz sai valimistel kaks korda järjest parlamendi superenamuse ning Orbáni korduv ametiaeg kulub võimu konsolideerimisele. Võimupartei kritiseerijatele suletakse rahastamiskraan, mida on kõige lihtsam rahvale vaenulikuks tembeldada – tegemist on välisrahaga. Ka liberaalses Eestis on suhteliselt kerge skandaali õhutada, kui avalikkusesse jõuab info rahast, mis on pärit Venemaalt.

Peab meeles pidama, et keskmine ungarlane ja Ungari keskklass pole üks ja sama. Keskklass on Ungaris, nagu mujalgi Ida-Euroo­pas, hästi õhuke. Samas, liberaalne maailmavaade, mis on laialt kasutusel nii mõne opositsioonierakonna kui ka rahvusvahelise doonorfondi sõnumites, paistab oluline just keskklassi esindajatele.

Keegi külaelanik, Fideszi rahvusmeelne pooldaja ei saa aru, miks ta peab lugema lääne rahaga tehtud materjale Aafrika pagulastest ja muretsema ühe või teise organisatsiooni saatuse pärast. Olgu öeldud, et Ungari valitsuse lähenemine ligineb Venemaa omale, aga ka Ungari opositsioon teeb Venemaa liberaalide omaaegseid vigu. Veel tegutsevate organisatsioonide esindajatel pole mingeid illusioone – nad lihtsalt loodavad, et ainuüksi välisraha olemasolu mõnes projektis ei tähenda veel tegevuse lõpetamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles