Ilves teadmistepäeva eel: hea õppimine on kooli, õpetaja, õpilase ja lapsevanema ühine looming

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves
Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves Foto: Marko Saarm

President Toomas Hendrik Ilves ütles 1. septembri eel telepöördumises, et õppimine on töö, mis peab pakkuma pingutuse kõrval ka rõõmu ning põnevust. President manitses aga ka närviliseks muutuvas liikluses ettevaatlik olema.

Presidendi pöördumine täismahus:

Me igapäise elu kokkuleppeline pööripäev on taas kätte jõudnud. Homme algab  kool. See tõmbab mõttelise joone puhkusesuve ja töösügise vahele.

Täna on õige hetk meenutada, et õppimine on töö. See õppimise töö, nagu tegelikult mistahes teinegi, peab pakkuma pingutuse kõrval ka rõõmu ja eelkõige põnevust.

Hea õppimine on kooli, õpetaja,  õpilase ja lapsevanema ühine looming. See saab sündida mõistmises, iga õpilase vajadusi arvestavas õhkkonnas.

Meid siin Eestis on parasjagu palju või õigemini nii vähe, et võime endale lubada õppimise ja õpetamise viise, mis tõesti meist kõigist just parima, igaühe ande välja toovad.

Kirjanik Mihkel Mutt väitis suvises Loomingus, et põhimõtteliselt on igaüks meist mingil alal või tegevuses maailma parim. Aga miks siis ei võiks ollagi nii, et Eesti on õppimise alal maailma parim. Mitte tuupimises või rahvusvahelistes pingeridades. Vaid pigem selles, et Eesti õppimise keskkond on parim ja õppimise soov on suurem kui mujal. See on võimalik, kui oleme koolis sõbralikud. Kui märkame ja hoiame üksteist.  Kui kaitseme neid, kes on koolikiusu alla sattunud ning ohjeldame neid, kes kiusata tahavad. Kui suvine laulupeo puudutus elab me koolis ka üle talve.

Head inimesed, üks tähtis asi veel. Liiklus läheb kohe jälle töiseks ja närviliseks. Eriti, kui mõni tänav või tee pole veel valmis saanud. Oleme rahulikud ja märkame ka neid, kelle koolitee käib jalgsi või rattaga. Teeme nii, et kõigile meist jääks võimalus saada maailma parimaks.

Kallid lapsed, head lapsevanemad.

Ilusat ja edukat kooliaastat kõigile!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles