Balti kett 25: ühe ketilülina Moldova pealinnas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paar päeva pärast Balti ketti Moldovas võidetud diplom.
Paar päeva pärast Balti ketti Moldovas võidetud diplom. Foto: Marko Siniväli

Sel laupäeval tähistame 25 aasta möödumist Balti ketist. Postimees kogus sel puhul lugejate meenutusi ajaloolisest sündmuest. Alljärgnev on Marko Sinivälja mälestus.  

Minu meelest on päris huvitav fakt, et Balti kett moodustati ka Moldova pealinnas Kišinjovis (tänapäevane kirjapilt Chişinău – toim.) ehk võiks siis öelda, et seal asus üks keti lüli.

Mina olin siis 18-aastane. Olime seal Nõukogude Liidu noorte meistrivõistlustel tuletõrjespordis. 1989. aasta 15. septembri Spordilehes on päris hästi kirjeldatud, kuidas eestlased, lätlased ja leedukad täpselt Baltikumis toimuva keti ajal Kišinjovis samuti ketis seisid. Meil olid ka rahvuslipud kaasas, mida hoolega lehvitasime.

Meeles on väga suured emotsioonid mitmetuhandelise skandeeriva ja aplodeeriva rahvahulga ees seistes. Paar päeva hiljem tulime ka Nõukogude Liidu noortemeistriks, mis oli magusamast magusam tunne. Me oleks nagu ketis seismisest lisajõudu saanud.

Kišinjovis liikudes tulid inimesed kogu aeg juurde pärima, kuidas asjad Baltikumis lähevad. Koondise dress näitas, kust oleme pärit. Kiideti ja tunnustati. Väga uhke ja hea tunne oli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles