Juhtkiri: avaldage parem kiisupilte

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Eilsest jõus­tus Vene­maal nn blogijate seadus, mis võtab riigi kontrolli alla seni suhteliselt vabalt toime­tanud veebi­elu. Igaüks, kelle veebi­leht saab öö­päe­vas üle 3000 külas­tuse, tuleb nüüd pan­na amet­lik­ku regist­risse ja sellest tehakse sea­duse mõis­tes massi­teabe­va­hend, mil­le­le keh­tib hulk kohus­tusi.

Ei tohi levi­tada kont­rol­li­ma­tut in­fot, pruu­kida vande­sõnu, aval­dada isiku­and­meid jne. Paljud vaat­lejad on pida­nud uut korda ab­surd­selt ran­geks ja leid­nud, et tegu on võimu püü­dega sul­geda vaba info­le­vi inter­netis, mis on kriiti­kute tähtis teabe­allikas ja suhtlus­kanal.

Esimesena registrisse pistetud blogi­jate seas on näiteks kirjanik Bo­riss Aku­nin ja humo­rist Mihhail Zador­nov. Kui rangeks asi tegelikult läheb, on veel tead­mata. Osa tegijaist suhtub sea­dus­se lihtsalt põlas­tavalt. Näiteks blo­gija Oleg Ko­zõ­rev avaldas sellise isiku­andme­reegleid rik­kuva tea­te: «Marie Skło­dows­ka-Curie oli abielus Pierre Curie’ga, kõneldakse, et õhtuti meeldis neile tegelda radio­ak­tiiv­suse uuri­misega.»

Meil Eestis on ühis­kondlikult mõju­kaid blogi­sid praegu vähe: Memo­kraat, Mihhail Lot­mani, Ind­rek Nei­vel­ti ja Jür­gen Li­gi kirju­tised, ilm­selt siiski mõni veel. Näiteid blogi­jaist, kes arves­ta­ta­vat reklaami­tulu teeniks, pea­aegu polegi. Vene­maal on või­malik audi­too­rium hoo­pis suu­rem, rek­laa­mi­tu­lust on tun­tud blogi­jal võima­lik ka ära ela­da ning kogu tege­vus kihab blogo­sfää­ris mitu kor­da siinsest hoog­samalt. Võttes ar­ves­se üldist meedia­vaba­duse seisu Vene­maal, on info­levil inter­netis seal ka pal­ju suurem kaal, kui esma­pilgul puh­talt numb­rite järgi võib näi­da.

Tuntu­maid Vene blogijaid Rus­tem A­daga­mov leidis hiljuti aval­datud inter­vjuus, et kogu nüüd jõus­tunud sea­dus on tehtud ühe ini­mese pä­rast: see on opo­sit­sionäär Aleksei Naval­nõi. Viimase blo­gis on ilmu­nud hulga­liselt paljas­tusi või­mu­esindajate korrup­tiivsest tege­vusest, luubi all on olnud nii duuma­saadikute välis­maal oman­datud kallid ma­jad ja luksus­korterid kui ka näi­teks Vene Raud­tee juhi Vla­di­mir Jaku­nini villa, milles asu­vast kasuka­hoid­last kujunes oma­ette lööklause. Nii oligi tarvis pal­jas­tus­te­kraan kinni kee­ra­ta. «Kõik see tehti ühe ini­mese pärast, kes regulaar­selt kirjutab amet­nike järje­kord­setest kor­rupt­siooni­skee­midest, mis neile aru­saadavalt rõõmu ei tee,» rääkis Ada­ga­mov.

Omaette teema on veel «vene mati» ehk lop­sa­kate vande­sõnade ära­keela­mine meedias, sh ei tohi kino­levis­se lasta filme, milles vannu­takse. See keeld jõustus õigu­poolest ju­ba juulis, kuid nüüd laie­neb ka blo­gi­jai­le, ilmselt satuvad löögi alla ka Twit­ter, Face­book, Vkon­tak­te jne. Isegi sel­line Vene võimule lähedane kultuuri­ko­rü­fee, nagu Nikita Mihhalkov, on leidnud, et tra­dit­siooni­li­ne kirumine on «vene rahva üks täht­sa­maid leiu­tisi». Edas­pidi aga on vee­bis tar­gem nun­nusid kiisu­pilte pos­ti­ta­da.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles