Iisraeli saadik: Hamas on probleem. Demilitariseerimine on vastus

, Iisraeli suursaadik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli suursaadik Dan Ashbel.
Iisraeli suursaadik Dan Ashbel. Foto: Erakogu

2007. aasta suvest valitseb Gaza sektorit julm fundamentaalsete islamistide rühmitus, kes on kehtestanud armutu võimu kohalike elanike üle ja muutnud selle väikese maatüki terrorismibaasiks.

Hamasi võitlejad varjuvad palestiina tsiviilisikute taha ja kasutavad neid inimkilbina. Hamas on kuulutanud oma eesmärgiks Iisraeli riigi hävitamise ja selle kohale islamiriigi asutamise. Palestiinlaste püüdlused on vaid ettekääne rahvusvahelise kogukonna lollitamiseks.

Hamas on terroriorganisatsioon, sellena käsitlevad neid USA, EL, Egiptus, Austraalia, Kanada ja teised riigid. See kohe kindlasti ei ole seaduslik poliitiline üksus ega ole seaduspärane tema valitsemine Gazas.

Hamasi sõjalist võimekust hinnatakse umbes 20 000 raskelt relvastatud terroristile, tuhandetele Iisraelile suunatud rakettidele, kümnetele Iisraeli territooriumile viivatele tunnelitele ja laialdasele terrorismiinfrastruktuurile, mida toetab Iraan.

Hamasi põhiline vara on nende raudne haare Gaza sektori üle. Organiseeritud kuritegevusele paslike võtetega on Hamas Gaza majanduse täielikult allutanud oma vajadustele läbi räkiti, hirmutamise ja teiste vägivaldsete võtete.

Gaza sektori juhtimisel lähtub Hamas tõestatud eeldusest, et Iisrael ja rahvusvaheline kogukond hoolitsevad nende rahva põhivajaduste eest, võimaldades seega Hamasil Gaza sektori jätkusuutliku arendamise ja rahva heaolu arvelt suunata suurema osa ressurssidest relvade hankimisele ning peaasjalikult maa alla peidetud terroristliku infrastruktuuri ehitamisele. Tuhandete tonnide tsemendi kasutamine terrorismitunnelite ehitamiseks, et korraldada laialdasi rünnakuid Iisraeli tsiviilisikute vastu, on Hamasi korruptsiooni kõige ilmselgem illustratsioon.

Iisrael korraldas 2005. aastal Gaza sektoris täieliku evakuatsiooni ning andis võtmed üle Palestiina Omavalitsuse presidendile Mahmoud Abbasile. Iisrael ütles lahti igasugustest territoriaalsetest nõuetest Gaza sektorile ja tal ei olnud mingeid soove seoses selle maaga. Iisraeli soov – ja rahvusvahelise kogukonna unistus – oli, et palestiinlased võtaksid lõpuks ometi vastutuse omaenese saatuse eest ning näitaksid maailmale suutlikkust oma territooriumi edukalt hallata, muuta see majanduslikult jõukaks ja panna alus rahumeelsetele suhetele oma naabritega Iisraelis. Ühine lootus oli, et Gaza õitseks «Lähis-Ida Singapurina».

2007. aasta suvel kukutas Hamas vägivaldselt Palestiina Omavalitsuse Gazas, mõrvates ja ajades välja Abbasi mehed.

Sellest ajast on Hamas seal pannud aluse äärmuslikule ja äärmiselt rõhuvale islamistlikule režiimile, summutades sõnavabaduse, piirates naiste õigusi ja ajades välja kristlased. Ta on jätkuvalt pühendunud oma lõppeesmärgile, mis on kirjas nende hartas: tappa juute ja hävitada Iisraeli riik.

Hamas ei hooli Gaza tsiviilisikutest. Hamasile on automaadid rohkem väärt kui nende oma inimeste elud. Palestiinlaste elude – sealhulgas süütute naiste ja laste – elude ohverdamine on Hamasi arvates seda väärt, kui nii kahjustatakse ka Iisraeli huve.

Hamasil on täielik ja otsene vastutus Gaza sektoris palestiinlastele häda ja kannatuste põhjustamises.

Ainus tõeline viis kaitsmaks nii Iisraeli kui Gaza rahvast on Gaza sektori demilitariseerimine vastavalt Iisraeli ja palestiinlaste vahel sõlmitud vaheleppele. See sisaldab tunnelite hävitamist ning Hamasi ja teiste selle piirkonna terroristlike rühmituste desarmeerimist.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles