Juhtkiri: seaduseproov

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teetöölised suvekuumuses
Teetöölised suvekuumuses Foto: Marianne Loorents

Suvi näitab, kas seadus vajab täiendust

Tööinspektsioonil on kiired ajad. Kuumad päevad, mille puhkajad tänulikult suvekodus õhtule saadavad, võivad töölolijate jaoks piinarikkaks kujuneda. Ehkki tööinspektsioon kinnitab, et töötajal on õigus suure kuumaga töötegemisest keelduda, ei ütle ükski seadus, kui suur see kuum õigupoolest olema peab.

Termomeetrinäidu poolest saab Eestit sel suvel Lõuna-Euroopaga võrrelda, kuid kui sealkandis keskpäevapalavuses siestat peetakse, siis siin kehtib ikka endistviisi töölepingujärgne tööaeg, olgu väljas pealegi põud, mis kuumapahvakutena avatud ustest sisse lööb ja konditsioneerimata ruumides alguses pintsakut, siis ka lipsu eest võtma sunnib või väljas töötajate turjad-kaelad-käsivarred päikesest tulipunaseks praeb.

Seadus ütleb, et töökoha õhutemperatuur ja -niiskus ning õhu liikumise kiirus peavad olema tööülesande täitmiseks sobivad ja et tööandja peab kujundama ja sisustama töökohad nii, et inimestel säiliks seal töövõime ja heaolutunne. Need on aga üsna hinnangulised omadused, mille paikapidavust on küllalt raske kontrollida.

Ehk ei olekski seaduse mõningasest üldsõnalisusest suuremat häda, kui majandus õitseks ja omaniku kukkur kosuks. Kui aga äri kõigub pankroti serval ja teine jalg on juba kuristikuveere lahtiseid kive kobamas, ei leebu omanik töötajat tööinspektsiooni soovitatud puhkepausidele lubama. Ehkki just puhkepausid on need, mis eriti lõõskava päikese all töötajail töövõimet säilitada aitaks, kuid kuluks marjaks ära ka neile, kes läbi kibeda silmatükkiva higi arvutiekraani vaatavad, kas või selleks, et võtta kiiresti külm dušš või lonksata klaasitäis kosutavat vett.

Tööinspektsioon rõhutab, et arvesse peaks võtma töötaja ettepanekuid, ja kui tööandja midagi olukorra parandamiseks ei tee, võib töötaja kuni ajani, mil inpektsioon olukorda kontrollima tuleb, töötegemisest keelduda. Arvestades, et on töid, mille juures on vajalik küllalt rangetest ohutusnõuetest kinni pidada, on see nõuanne igati mõistlik – liigne palavus võib nii töötaja enda kui ka kolleegide tervise ohtu seada.

Kas praegu kehtivat, üsna üldsõnalist töötervishoiu ja tööohutuse seadust oleks vaja täiustada nii, et oleks märgitud nii suure palavaga lubatud töökeskkonna temperatuur kui ka sel puhul vajalike puhkepauside pikkus, on laiem küsimus. Mõnel pool Euroopas – näiteks Soomes – on seda teed mindud.

Samas on selge, et kõiki võimalikke olukordi reguleerida ei saa ja inimlikku otsustusvõimet ei asenda ka seadus.

Ilmselt on tööinspektsioon just see instants, kuhu jõudnud kaebused sügisel üle vaadata tuleb ja selle põhjal otsustada, kui palju oli olukordi, kus seaduseta lahendust leida ei suudetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles