Vaim saab puhkust ja hing helgust

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Kui oled lõpetanud veidi sügavama ja tõsisema raamatu ning vajad vaheldust enne järgmist samasugust, sobib suurepäraselt järjekordne lugu Šotimaa külapolitseiniku Hamish Macbethi elust ja tegevusest.

Ega vaimu saa ülemäära koormata, peab valitsema tasakaal. Intensiivse ajutöö järel on vaja korralikku puhkust. Ja muide, kui võtta kätte Hamishi stoori – huvitav, keel ei paindu aastatega omaseks saanud Macbethi Macbethiks kutsuma, ikka Hamish – siis hingel on kohe helgem. Ju vaim teab, et nüüd saab huumorit ja lihtsat teksti ega tule end liialt koormata.

Samas ei saa öelda, et Hamishi ligudes puuduks mõtlemisaine. Seekord saabub kolkakülasse võttegrupp, väntama Šotimaa BBC-le krimilugu. Ja pöörataksegi külaelu ümber, sest igaüks tahab ju näha end suurel ekraanil, mis sest, et massistseenis. Kuulsuseiha – kust, pagana päralt, on see evolutsiooni käigus tekkinud – avab inimese tegeliku palge.

Aga jah, üks tühine film põhjustab palju solvumist ja segadust. Väärika kirjaniku teos on kinolinal muudetud pehmelt öeldes seksuaalseks, peategelase töötu abikaasa on raevus, et tema teiselpoolel riided seljas ei püsi, produtsent on mats, tema abilised omamoodi kiiksuga, stsenarist südametu jõhkard ja lüüakse lõpuks maha. Peagi toimub teinegi mõrv ning kogu selle segaduse peab Hamish ära klaarima. Klaaribki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles