Juhtkiri: väike absurdne «valitsuskriis»

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Valitsus arutas ühe valla nime küsimust juba eelmisel nädalal, vaidles eile pool­teist tundi väga tuliselt ja otsustas … jätkata arutamist järgmisel istungil. Igale mõistlikule kõrvaltvaatajale paistab aja niisugune kasutamine Vabariigi Valitsuse tasemel pöörase raiskamisena. Ja seda mitte ainult praegu, kui Ukrainas käib sõda, mida peaminister asjade tähtsuse võrdluseks esile tõi, vaid tegelikult mistahes oludes. Me ju ootame, et valitsus tegeleks tähtsate asjadega.

Miks siis on nii läinud, et väga tiheda töö­graa­fi­ku­ga valitsus­liikmed vaidlevad nädalast nädalasse ühe esmapilgul väikese küsimuse üle? Kusjuures vaidluse mõlemad pooled on sellest vaidlusest tüdinud ja tigedad, ent järele kumbki anda ei taha. Vastus tundub olevat, et sellest väikesest ohutust küsimusest on tehtud partei­poliitilise vägi­kaika­veo ob­jekt. Kumb koalitsiooni pool jääb peale, kas oravad või sotsid? Sün­ni­tatud on väike absurdne «valitsus­kriis» (sõna otseses mõttes see muidugi valitsus­kriis pole, sest laiali­minekust teated puuduvad, ent pingeid de­monst­reerib ometi).

Mis on vaidluse sisu? Kolm Saare­maa valda – Kaarma, Kärla ja Lümanda – on otsustanud ühineda. Valitsus peaks selle otsuse kinnitama, aga suur tüli tõusis tekkiva valla nimest. Ühinemise eel tehti nime­võistlus ja nimi Saaremaa sai konkurentsitu võidu. Ühinejad esitavad asja muu hulgas nii, et kuna kaugem eesmärk on ühendada kogu Saaremaa üheks oma­valitsuseks, on praktiline kohe võtta kõiki ühendav nimi. See­järel tuli kokku Saare­maa oma­valit­sus­te liit ja leidis, et kolm valda ei tohiks Saare­maa nime ära võtta. (Kokku on Saaremaal praegu 16 omavalitsust.)

Siin tulebki sisse partei­poliitiline liin. Kolmest ühinevast vallast kaht juhivad reformi­erakondlased. Suures jaos ülejäänud Saaremaa omavalitsustes on jäme ots sotsiaal­demo­kraa­tide käes.

Reformierakond seisab selle eest, et kohalikud inimesed peavad saama ise otsustada, mis nime­ga vallas nad taha­vad elada. Tõe­poolest: mis õigu­sega taha­vad teiste maa­nurkade inimesed, olgu või valitsus­liikmed, kirju­tada Kaar­ma, Kär­la ja Lü­man­da ela­nikele ette nende kohaliku identiteedi asju? Pealegi pidurdab vaidlus nime üle siiani väga edukalt kulgenud ühinemist. Sotsiaal­demo­kraadid leiavad, et Saare­maa nimi on sama­moodi kõigi teiste saar­laste identi­teedi osa, et ühineda saaks ka mõne teise nimega ja et vaidluse korral peabki valitsus olema vahekohtunik.

Mõlemal poolel on argu­mente. Kindlasti on kohalik iseotsustamise õigus väga oluline. Taandagem nimeküsimus kontrolliks ab­sur­di. Kui ühinevad vallad tahaks reklaami­raha eest võtta endale mõne firma nime (näiteks Gaz­prom), kui kolm Harju­maa valda tahaksid end kuulu­tada Setu­maaks või Ameerika Ühend­riikideks? Ilmselt on olukordi, kus valitsus peaks kohalikku iseotsustamisõigust õgven­dama, olene­mata sellest, et kasvõi viimane kui üks kohalik elanik nime­valikut toetab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles