Juhtkiri: sõda pole meist kaugel

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukraina idaosas on käimas täiemõõduline relvakonflikt. Seni ei paista selle lõppu kusagilt ning sealsete suurlinnade Donetski ja Luganski elanikel tuleb elada pidevas ohuseisundis. Venemaa teeb näo, justkui huvitaks teda rahumeelne lahendus, kuid tegelikult liigub üle nõrgalt kontrollitava piiri separatistidele nii soomustehnikat, varustust kui ka inimtäiendust.

Kui juuni lõpus lõppes vaherahu, millest separatistid küll tegelikult kinni ei pidanud, otsustas Ukraina president Petro Porošenko, et seda vaheaega ei ole põhjust pikendada. Ukrainlased alustasid pealetungi. Nüüd juba teist nädalat kestnud sõjategevuses on Ukraina terrorivastasel operatsioonil osalevaid üksusi saatnud märkimisväärne edu: vabastatud on separatistide olulisteks tugipunktideks peetud Slovjansk, Kramatorsk ja mitmeid muid asulaid.

Donetski rahvavabariigi isehakanud kaitseminister Igor Girkin-Strelkov põgenes  oma sissidega Donetskisse. Moskva telekanalite propagandasõnumid, kuidas taasheisatud sinikollase lipu all hakkavad «banderalased» ja «paremsektori» äärmuslased rahulike elanikega arveid õiendama, osutus muidugi täielikuks jamaks – president Porošenko korraldusel asus Ukraina armee kohe jagama elanikele esmavajalikke toiduaineid ning võimud teevad jõupingutusi kommunikatsioonide ja põhiteenuste taastamiseks.

Propagandasõda käib täiel rindel edasi, kuid läbi müra on kuulda olnud ka jahmatavaid üksikasju elust konfliktipiirkonnas. Neljapäeval tuli avalikuks Slovjanski separatistide kohtupidamine kohaliku elaniku üle, kes oli varastanud ühest majast kaks särki ja püksid. Tühisevõitu kuritöö eest, millel polnud mingit seost sõjategevusega, pälvis selle toimepanija surmaotsuse ja lasti suure tõenäosusega maha (kõike seda tõendavad põgenenud separatistidest maha jäänud dokumendid). Mehest jäi maha lapseootel naine.

Samal ajal on Venemaal kavas pidada kohut Ukraina naislenduri üle, kelle separatistid sõjapiirkonnas vangi võtsid. Kuidas sõjavang üle piiri Venemaale sattus ja mis õigusega teda seal kinni peetakse, on äärmiselt segane. Võimalik, et sellest sünnib propagandistlik näidisprotsess kättemaksuks Vene ajakirjanike hukkumise eest lahingualadel. Sõjategevus  hävitab pidevalt inimelusid.

Eile teatas Ukraina kaitseministeerium 23 sõduri langemisest viimase ööpäeva jooksul, enamik neist sai surma Donetski oblastis ühe küla juures aset leidnud raketirünnakus. Venemeelsete kaotusi võib vaid aimata, kuid näiteks Vene Novaja Gazeta on teinud head tööd, kirjeldades surmasaanute vedu üle piiri koju Venemaale, ning konkreetsete sõdalaste lugusid kuni võõrsil hukkumiseni.

Kui Venemaa loobuks separatistide toetamisest, õnnestuks Ukrainal piirkonnas rahu taastada ilmselt üsna kiiresti, võtmeküsimus on praegu piiri sulgemine. Samal ajal pole kuhugi kadunud ka konflikti eskaleerumise oht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles