Arvo Jõesalu: ajateenistus on võimalus panustada ja areneda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapten Arvo Jõesalu
Kapten Arvo Jõesalu Foto: Erakogu

Vastulausena Oliver Kundi arvamusloole kirjutab kapten Arvo Jõesalu kaitseväe peastaabi pressijaoskonnast, et tööandjad peaksid tähtsustama oskusi, mida ajateenijad kaitseväest saavad. Selleks on kaitseministeeriumil plaan välja töötada ajateenija tunnistus.

Ajateenistus ei ole ainult kohustus, mille täitmist riik oma kodanikelt ootab, vaid see on kodanike võimalus panustada oma riiki. Sellesse samasse riiki, kes on panustanud oma kodanikku juba tema sünnist saati.

Seda, mida ajateenistus annab, ei saa alati valada materiaalsesse vormi. Jah, alati on lihtsam hoomata käega katsutavaid ja silmaga nähtavaid hüvesid, kuid lisaks neile on veel midagi, mida erinevad diplomid või käelised oskused ei asenda. Need on väärtused, teadmised ja oskused, mis ühele noorele kaheksa või 11 kuu jooksul külge hakkavad ja teda ka edaspidi saadavad ning toetavad. Need on oskus tegutseda meeskonnana, teada oma piire ja seda, kuidas neid veelgi kaugemale lükata. Need on võimed inimesi motiveerida ja endaga kaasa tuua ka siis kui see ei ole mugav, ja veel hullem, kui inimese elu ja tervis ohus on. Ajateenistus annab teadmise ja tunde, et raskused on ületatavad ja teadmise sellest, et iga väljakutse ja raskus on lõpuks mööduv nähe.

Kaitsevägi on osa meie ühiskonnast, mitte eraldiseisev maailm, ja selle kvaliteedi määravad need samad kutsealused, kellest saavad väravast sisse astudes sõdurid. Samuti on ka kaitsevägi muutumises, kuid tuleb meeles pidada, et iga asi nõuab aega, eriti Eesti ühe suurima organisatsiooni puhul. Kaitsevägi kaasajastab praegu sõduri baaskursuse õppekava. Uus versioon võtab arvesse kehalise kasvatuse muutuvat sisu, uut laske-eeskirja, samuti viiakse sisse täiendusi meeskonnatöö tõhustamiseks leidmaks ja kasvatamaks juhte.

Kui nüüd tagasi tulla asjade juurde, mis annavad midagi käega katsutavat, siis juba praegu saavad ajateenijad vastavalt erialale C- või E- kategooria autojuhiload, ADR load (ohtlike veoste rahvusvahelise autoveo load), autojuhi eksamiks vajaminevad esmaabi oskuste tõendi või rühma ja parameediku kursuse tunnistuse, mida aktsepteerivad enamik kiirabiteenuse osutajatest. Nooremallohvitseride kursuse läbinud saavad vastava kursuse lõpetamise tunnistuse - see on märgiks, et lõpetanu on suuteline juhtima ja juhendama omavanuste inimeste gruppi, tegema meeskonnatööd ja end kehtestama.

Samuti on kaitseministeeriumil plaan töötada välja ajateenija tunnistus, millega rõhutada ajateenistuses omandatud üldoskusi, mida on võimalik tsiviilis kasutada nagu näiteks meeskonnatöö oskus, oskus anda esmaabi, oskus juhtida inimesi, sidealased oskused, erinevate sõidukite juhtimise kogemus jne. Millised tunnistused täpselt olema saavad selgub töö käigus.

Tähtis on see, et kogu Eesti ühiskond ja eriti tööandjad väärtustaksid nende noorte kogemusi, kes on ajateenistuse läbinud, selle kaudu riigile palju tagasi andnud ning samas ise saanud vastu palju hoomatavaid ja ka hoomamatuid oskusi, millega edaspidises elus edukalt hakkama saada. Ajateenistus annab noorele kindlasti rohkem kui selle kaheksa või 11 kuu jooksul ära võtta suudab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles