Viletsa alguse kiuste

, lastekirjanduse konsultant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat
Neil Gaiman
«Kalmistu­raamat»
Tõlkinud Sash Uusjärv
Kirjastus Tiritamm 2014,
302 lk
Raamat Neil Gaiman «Kalmistu­raamat» Tõlkinud Sash Uusjärv Kirjastus Tiritamm 2014, 302 lk Foto: Pm

Üheainsa hetkega võib pea peale pöörduda kogu su elu, kui sulle alustavad jahti selle maailma vägevad. Õnneks on Nobody Owens veel liiga väike, et seda mõista, lausa sülelaps, ja see teda päästabki.

«Pimeduses oli käsi ja käes oli nuga.»

Raamat algab jõhkra mõrvatööga. Bodi pere tapetakse ning ta ise on mõrtsuka nimekirja viimane vältimatult surmale määratud hing. Sest iidsete püramiidide loomise ajast pärinev ennustus kuulutab võimukandjate salaordu hukku ühe maailmade piiridel kõndiva poisi läbi, kui sel peaks õnnestuma täiskasvanueani elada.

Määratud on vastava ala osavaim mees, kes peab kindlustama ordu püsimajäämise. Laps aga päästetakse ootamatul moel ning ta uueks koduks saab kalmistu ja pereks ammu elavate seast lahkunud kadunukesed. Sellest ei tasuks aga järeldada, nagu oleks raamatu näol tegu tüüpiliselt silme ette kerkiva vastavateemalise õudusjutuga. Kaugel sellest, tegu on tõeliselt muheda ja põneva üleskasvamise looga.

Neil Gaiman jälgib Bodi 15 aasta vältel. Ta libiseb koos poisiga läbi tema erinevate eluetappide, seikluste, mis talle osaks saavad, tutvustab lugejale tema ebaharilikke ja rohkem harilikke sõpru ning laseb tal avastada maailma, nagu seda teevad tema eakaaslased kõikjal tavalisteski kodudes. Ja Bodi jaoks ongi ta kodu turvaline ja sõbralik koht. Tema jälitajad on kogu aeg tagaplaanil olemas, kuid esmatähtsaks tõusevad hoopis Bodi kasvatajad, õpetajad, seltsilised, kes juhtumisi on ammu surnud, kuid kellel tänu elatud eludele talle paljugi õpetada on.

Seal on tema kasuvanemad, härra ja proua Owens, kellele nende eluajal polnud last antud ja kes nüüd rõõmuga Bodi eest hoolitsevad. Poisi hariduse ja kaitse eest seisab hea salapärane, tumedate saladustega seotud eestkostja Silas, kes päästab Bodi tihti ka tema kõige riskantsemaist olukordadest. Vana roomlane Caius Pompeius, poeet Nehemiah Trot, nõid Liza Hempstock – kõik nad annavad oma värvika panuse poisi maailma. Mängukaaslasteks nii kalmulapsed kui üks tavaline tüdruk, kes vahel vanal surnuaial mängimas käib ning Bodiga koos mõnessegi seiklusesse satub.

Ja seiklusi jagub raamatusse ohtralt. Bod seisab vastamisi nii maagiliste kui maiste väljakutsetega. Mõned neist on vägagi hirmuäratavad, kuid domineerima jäävad lootus ja headus. Janu teadmiste järele paneb teda riskima kooliminekuga, kuid siis astub ta vastu teisi lapsi ahistanud koolikiusajatele ning hoolega hoitud saladused ähvardavad ilmsiks tulla … Bodis on vaprust, kaastundlikkust, elurõõmu ja pealehakkamist elus ettetulevaga toime tulla. Võib vist öelda, et tema kasvatajad olid teinud head tööd.

Ja üks tähtsamaid õpetusi, mis neil Bodile jagada on, ütleb, et elu tuleb tõeliselt elada, võimalusi tuleb kasutada, mitte raisku lasta, sest hiljem on järel ainult läbielatu. Ja kui poiss on piisavalt vana, läheb ta maailma, et kohtuda inimestega, leida sõpru, näha kõike, sattuda sekeldustesse, teha vigu, elada Elu.

Neil Gaimani «Kalmisturaamatu» lummus seisneb eelkõige kirjaniku väljenduslaadi täpsuses, loodud õhustiku varjunditäiuses. On tunne, nagu vaataksid läbipaistava veega ookeani põhja ning näeksid kõiki seal hõljuvaid-elavaid maailmu. Kõik väheoluline on kuhugi settinud, järel vaid kristallselge maagiline kontsentraat.

Autor kandis raamatu ideed mõtetes 20 aastat, enne kui tundis, et oli selle kirjutamiseks valmis, ning seda küpsust on ka tunda. Raamatu lugemine on nauding igale paadunud raamatu­fännile samamoodi, kui ta sobib põnevust jahtivale poisikesele. Ta ise arvas, et «… kusagil seal väljas on keegi, kes just seda lugu vajab. Keegi, kes kasvab üles teistsuguses ümbruskonnas ja kes võib sellest loost leida lootust või tarkust või lahkust või lohutust».

«Kalmisturaamat» on võitnud Ameerika kõige hinnatuma lasteraamatu auhinna, Newbery medali. Neil Richard Gaiman on sündinud Inglismaal, kuid praegu elab USAs ning on ilmselt maailma üks populaarsemaid fantaasiakirjanduse autoreid, võitnud kõik olulisemad auhinnad lastekirjanduse alal. Eesti keelde on lastele tõlgitud veel teisigi tema tuntud raamatuid, näiteks «Coraline» ja «Tähetolm». «Kalmisturaamatu» tõlge Sash Uusjärvelt väärib kindlasti esiletõstmist.


Raamat

Neil Gaiman

«Kalmistu­raamat»

Tõlkinud Sash Uusjärv

Kirjastus Tiritamm 2014,

302 lk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles