Kui kaugel on silmapiir ja miks mesilased end surnuks töötavad?

Jaan Martinson
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Räägivad, et raamat «Kas sina tead?» volüüm 1 olnud menukas, sestap koostati ka volüüm 2. Mis on tänuväärne, sest kes ei tahaks end harida? Seekord saab vastuse 188 küsimusele, teemadeks putukad ja mutukad, leidlikud loomad, taimede tähtsusest, veidrad nähtused, keskkonnamõjud, koduplaneet, taevased asjad ja kaugel eemal.

Mõne raamatuga on nii, et ei malda selle lugemisega venitada. Küsimuste-vastuste teos sobib suurepäraselt sinna pisikesse ruumi, kus keisergi jala käivat, riiulile (no on ju igal haritud inimesel ses ruumis ju riiul raamatute jaoks, või?). Aga see tähendaks, et raamatu läbimisele kuluks mitu nädalat, seda esiteks, ja teiseks võivad istungid kesta kavandatust kauem, sest, noh, igaüks ju teab, kuidas sellega on – loen veel ühe peatüki-küsimuse-lehekülje, siis veel ühe ja veel...

Tegelikult on valdav osa küsimusi, mis vastuse saavad, tõesti põnevad. No tõesti – kuidas saab ämblik niidi veetud kuue meetri kaugusele? Või kas putukatel on aju ja kuidas nad mõtlevad? Või miks mesilased end surnuks töötavad (ja mitte ainult mesilased).

Kuidas saavad kaamelid nii kaua joomata elada, kängurud kukru puhta hoida ja kameelionid värvi vahetada?

Kas samblik on taim ja miks muutuvad tomatid küpsedes punaseks?

Miks tuleb pastale soola lisada alles siis, kui vesi keeb, päike pleegitab ja kuum vesi jäätub kiiremini kui külm?

Kuidas tekivad tornaadod ja kui kulukas on telerivaatamine?

Miks paiknevad fossiilkütused nii sügaval, kui kiiresti levib maavärin ja palju maakera kaalub?

Kas aastaajad on nihkes ja kui kaugel on silmapiir?

Kas komeedid lagunevad lõpuks laiali? Mis asub väljaspool universumit?

Mõistagi on küsimusi, millele sooviks vastust, märksa enam kui kahes volüümis kokku, seega ootame kolmandat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles