Jooksikust kindral

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stanley McChrystal
Stanley McChrystal Foto: A.Peegel

Särav mõistus, suurepärane keskendumisvõime ja fanaatilisusesse kalduv enesedistsipliin. Selliste sõnadega kirjeldavad kolleegid kindral Stanley Mc­Chrystalit, kolmapäeval USA presidendilt Barack Obamalt hundipassi saanud NATO liitlasvägede juhatajat Afganistanis.


Kuid ometi ei suutnud sama mees ette näha, mis juhtub siis, kui ta annab popkultuuriajakirja Rolling Stone reporterile vaba voli veeta koos enda ja oma alluvatega kuu aega (!) ja nende jutuajamisi kogu maailmaga jagada. Paika ei pandud, millised vestlused on on the record või off the record.

Tulemuseks oli eile müügile tulnud Rolling Stone’is ilmunud artikkel pealkirjaga «The Runaway General» («Jooksikust kindral»), mis jätab mulje, nagu oleks McChrystal lisaks Talibanile sunnitud sõda pidama ka Valge Maja vastu.

Näiteks räägib ta, et on Obamas pettunud, ning nimetab teda salaja Obama ees kritiseerinud USA suursaadikut Kabulis reeturlikuks. Veelgi vabamalt lasid keele valla McChrystali abid, kes muu hulgas mõnitavad asepresident Joe Bidenit ja peavad riikliku julgeoleku nõunikku James Jonesi klouniks.

Obama, USA relvajõudude ülemjuhataja, sai McChrystali ja tema alluvate solvavast sõnavalikust teada esmaspäeval ning kaalus abide sõnul juba siis väejuhataja vallandamist.

Selle otsuse võttis ta aga vastu kaks päeva hiljem, mil ta isiklikult McChrystali Valgesse Majja aru oli kutsunud andma. Kohtumine vältas pool tundi, misjärel oli otsus olemas: McChrystal taandatakse ning tema ülemus ja mentor, USA keskväejuhatuse ülem kindral David Petraeus võtab NATO väejuhatuse Afganistanis ise üle.

McChrystal jõudis ametis olla vaid aasta. Mullu juunis taandati tema eelkäija kindral David McKiernan, kelle «vana kooli» strateegia polnud impeeriumide kalmistuks nimetatavas Afganistanis edu toonud.

McChrystali juhtumi muudab märkimisväärsemaks aga asjaolu, et viimati lasi Ühendriikide president sõja ajal austuse kaotamise tõttu väejuhataja lahti ligi 60 aastat tagasi. 1953. aastal olid Afganistani, Obama ja McChrystali asemel peategelasteks Korea sõda, president Harry Truman ja kindral Douglas MacArthur. Nii nagu MacArthur, kritiseeris ka McChrystal Valge Maja (loe: tsivilistide) sõjastrateegiat.

Obama lubas, et see strateegia – lisavägede toomine Afganistani ja katsed kohalikud elanikud enda poole võita – jätkub ka Petraeuse juhtimisel. «Tegu on personali-, mitte poliitika muutusega,» märkis president.

Ometi ei ole Iraagis aastatel 2007–2008 just Petraeuse välja töötatud doktriin, mis seal vägivalda järsult vähendas, vähemalt seni Afganistanis silmaga märgatavat edu toonud. Käesolevast kuust sai sel nädalal ligi üheksa aastat kestnud sõja veriseim – surma on saanud juba 83 sõdurit.

Mõned sõjaväelased on kurtnud, et McChrystali strateegia paneb neid ohtlikumasse olukorda, kuna nad peavad väiksema relvastuse ja varustusega end rahva seas näitama. Samuti piiras kindral reegleid, mille järgi võivad väed jõudu kasutada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles