Vastulause

, Weberi (endine maxit Estonia AS) turundusdirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Allolev selgitus on kirjutatud vastulauseks Postimehes 15. juunil ilmunud artiklitele «Ekspert: buumi ajal oli ehitusjärelevalve nõrk», «Uuselamurajoonid tõid paljudele nördimust» ja «Seitse pattu buumiaegses ehituses».

Artiklitest võis jääda ekslik arusaam Fibo plokkide sobimatusest vundamentide ja kandekonstruktsioonide ehitamiseks niisketes oludes. Fibo kergbetoon ja plokk ei ole mõeldud ehitamiseks veekeskkonda (sadama kai, -silla postid jne.), kuid kõikidel muudel juhtudel on igati sobiv ja pikaealine ehitusmaterjal nii maa pealsele osale (hoone seinakonstruktsioonid) kui ka pinnasesse jäävana (vundamendi konstruktsioonid). Kui Fibo plokist ehituskonstruktsioonid on sattunud üleujutustesse, tuleb vee taganemisel lasta konstruktsioonidel piisavalt kuivada ja seejärel taastuvad selle esialgsed omadused.

Fibo toodete valmistamine ja omadused
Häädemeestel valmistatakse kergbetoonist Fibo ehitusplokke alates 1996. aastast. Fibo plokitooted on olnud üle kümne aasta üheks populaarseimaks ehitusmaterjaliks Eesti ehitusturul. Visualiseerimaks Fibo ploki ulatuslikku kasutust Eestis võime öelda, et antud materjali on kasutatud pisut rohkem, kui kuluks Tartu-suuruse linna ehitamiseks.

Betooni valmistamiseks kasutatakse tsementi ja täiteaineid - liiv ja killustik või kruus (looduslik liiva ning kivikeste segu). Kui kasutada kergemat täiteainet, antud juhul kergkruusa, saame kergbetooni. Täiteaine ja tsemendi valik määrab saadud betooni füüsikalis-mehhaanilised omadused ehk mahumassi (kg/m³ ) ja survetugevuse (MPa).
Kergkruus on poorne, keraamiline materjal, mis saadakse savi kõrgtemperatuurilisel põletusel pöördahjus. See ei sisalda gaase ega agressiivseid aineid ning on keemiliselt täiesti neutraalne. Materjalil on hea vastupanuvõime kemikaalidele, nagu ka näiteks põletatud tellisel ja klaasil. Sisemine pooride ruumala kergkruusa graanulites moodustab 70-75 protsenti. Poorid on suletud, kuid võivad olla ühenduses mikropragude kaudu. Graanulite suurus kergbetoonis on peamiselt 4-10 mm ja 10-20, osaliselt 0-4 mm. Fibo kergbetooni mahumass varieerub 600 ja 1300 kg/m³ vahel, sõltudes tootele ettenähtud kasutusalast ja soovitud survetugevusest. Sideaineks on tsement. Kivinemine toimub normaalrõhul.

Külmakindlus
Tänu kergbetooni poorsusele ja keraamilisele täitematerjalile on Fibo plokid külmakindlad. Külmumise korral on niiskusel piisavalt ruumi jääkristallide tekkimiseks. Fibo plokid dreenivad vaba vett (vesi siseneb ja väljub plokist), sest poorideväline ruumala on läbitav ja kapillaarselt mitteimav ning sisemine pooride ruumala on suletud. See teeb plokid külmumiskindlaks tingimusel, et need ei asu vees (külmumise järgselt seega jääs). Plokkide külmakindlust on testitud ASi Teede Tehnokeskuse poolt ja väljastatud sertifikaadi kohaselt on plokkide külmakindlus 50 külmatsüklit ning vähemalt selle perioodi jooksul toote omadused säilivad ja kontsuaktsioonid ei kahjustu.

Veeimavus ja niiskussisaldus
Fibo plokid imavad vett väga vähesel määral. Selle põhjuseks on jämepoorne materjali struktuur, mis ei võimalda niiskuse kapillaarlevikut.

Katsed on näidanud, et küllaldase soojustuse puhul ei ületa relatiivne niiskus absoluutset ja kandekonstruktsioonis kondensvett (kastepunkti) ei teki. Konstruktsiooni piisava aurutiheduse tagab seestpoolt seina katmine tsementkrohviga või -pahtliga. See tagab hoones tervisliku ja meeldiva sisekliima.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles