Taanlase selge sõna

Marti Aavik
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen Foto: Toomas Tatar

Balti riikide turvamine NATO liitlaste hävitajatega oli kokku lepitud aastani 2014. Anders Fogh Rasmusseni peasekretäriks olemise ajal – üle-eelmisel aastal – muudeti õhuturbe missioon tähtajatuks.

Pikka aega polnud NATO-l Eesti ja mitme teise riigi kohta spetsiifilisi kaitseplaane, sest seda ei peetud turvalises Euroopas vajalikuks. Nüüd on need olemas, mille eest on põhjust tänada Obamat, aga ka Rasmusseni. Enne Venemaa agressiooni Ukraina vastu paistsid jutud liitlaste maavägede paigutamise kohta Eestisse paljudele ulmelisena, aga nüüd on USA merejalaväelased kohal. Üleeile ütles Rasmussen mulle: «Ma olen kindel, et kõik liitlased on valmis tegema kõike, mida vaja, ja jätkama nii kaua, kui tarvis.»

Rasmussen on struktuurse mõtlemise ja selge jutuga poliitik – need omadused kuluvad praegu Kremlist kostvale udutamisele vastamisel hädasti ära.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles