Kata süda soomustega, et see ei lõhkeks

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Soomussüda on ses raamatus kui kindel termin, ent ka kaudne väljend – kui Oslo politseiuurija, sarimõrvade spetsialist Harry Hole peab järjekordseid karme kuritegusid lahendama, võitlema enda ja kaaslaste elu eest, valides, keda päästa, siis peab ta oma südame soomustega katma, et see ei lõhkeks.

Vaid Nõukogude Liidus olid miilitsad alati reipad ja trimmis ning valmis igal ajahetkel kurikaelu jälitama. Justkui neil polekski hinge, mis võib mureneda. Ju on asi rahvusest kinni. Põhjamaalased, kes kaamoses elavad, on tundlikumad.

Ühesõnaga, Hole ei pea kodumaal vastu ning pageneb töö eest – õigemini kogu selle kurjuse eest, mida näeb – Hongkongi ja seal veel sügavamale oma maailma. Tänu oopiumile. Inimene on ju loomult nõrk, mida näitab seegi, et Hole tuleb koju tagasi, sest kaks naist on mõrvatud. Uppunud iseenda verre tänu Leopildi õunale ehk tapariistale, mis... Hea küll, jätkem vähemalt siin detailid, mis Hole oopiumi manu viisid.

Nesbø raamatud pole tüüpiline Nordic Noir. Noir kindlasti ja Nordic samuti, mõlemad ajavad selles romaanis isegi üle ääre, kuid tavapärasest põhjamaade krimkast erinevalt on survet sotsiaalsetele valupunktidele vähem, seevastu actioni rohkem, kuid õnneks mõistlikul määral.

Ja kindlasti pole ligi 600 lehekülge, pea poole rohkem tavapärase krimka mahust, Nesbø ja Hole lugude puhul liiast.

Lõpetuseks veel soomussüdamest.

«Harry ei suutnud hingata ja taipas sealsamal hetkel, mis see on. Soomussüda. Olav Hole oli seletanud, et see tekib siis, kui lumi rindkere ja vahelihase nii tugevasti kokku surub, et kopsud ei suuda liikuda. Mis tähendab, et sul on vaid nii palju hapnikku, kui seda on veres, umbes liitri jagu, ja kui sa kasutad seda harilikul viisil, nii 0,25 liitrit minutis, saabub surm nelja minuti pärast.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles