Juhtkiri: vaimsus ning raskemetall

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Euroopa ega maailm laiemalt pole enam päris need, mis Lennart Meri viimastel eluaastatel. «Jälle on kuulda sõjatrumme,» ütles staažikas Soome diplomaat, endine suursaadik USAs Jaakko Iloniemi eile järjekorras seitsmenda Lennart Meri konverentsi lõpuloengus. «Meile öeldakse, et suvaliselt ja ebaõiglaselt seatud piire joonistatakse ümber. Aga milline näeks Euroopa kaart välja juhul, kui üks Euroopa rahvas teise järel tõstaks sõjahüüu, kinnitades, et ka neid on tabanud ebaõiglus, et ka nemad on kannatanud?»

Nädalavahetusel toimunud traditsiooniline Lennart Meri konverents oli kava järgi pühendatud Mare Nostrumi, see on «meie mere» ja Põhja-Euroopa julgeolekule ning kohale maailmas. Tegelikkus sõitis kavatsustest muidugi oma teerulliga üle, arutelude kohal hõljus Venemaa poolt Ukrainas toime pandud agressiooni tontlik vaim. Ümbritsev reaalsus pani kohalolijaid kõnelema Soome ja Rootsi liikumisest NATO poole kui käegakatsutavast tulevikust, mitte enam kui hüpoteetilisest võimalusest. Reaalsus pani NATO kindrali Ben Hodgesi kõnelema sellest, et armeeõppustel ei peaks harjutama enam mõne imaginaarse vastase, vaid konkreetselt Venemaa sissetungi tagasilöömist. Tänased realiteedid panid ka Eesti diplomaatia ühe säravama mõtleja, meie Moskva suursaadiku Jüri Luige kõnelema uuest normaalsusest või kujunevast maailmakorrast, mis rajaneb rohkem jõukasutusel kui rahvusvahelistel reeglitel ning sisaldab ilmselt märksa enam halle alasid kui seni. «Demokraatlikud, liberaalsed väärtused saavad olema pidevalt ohustatud,» hoiatas suursaadik Luik.

On ka üpris tähenduslik, et kui eile Tallinnas toimunud konverentsil arutleti julgeoleku üle teoreetiliselt, siis juba täna saabuvad Ämari õhubaasi kaudu Eestisse õppustele poolteistsada USA sõjaväelast 173. õhudessantbrigaadist, kelle alaline asukoht asub Itaalias. Tegu on üksusega, kelle ajalugu ja tänapäev väärib lähemat tutvumist, näiteks on praeguste sõdurite eelkäijad osalenud omal ajal vihastes võitlustes Vietnamis. USA sõdurite saabumine Balti riikidesse ja Poolasse pole kaugeltki igapäevane sündmus. Ning meie muutunud julgeolekukeskkonnale juhib see tähelepanu rohkemgi kui seekordse Lennart Meri konverentsi diskussioonide muutunud fookused ja rõhud.

Nagu ütles kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras Lennart Meri konverentsil: «Venemaa mõistab raskemetalli.» See tähendab jõudu, ja mitte küber-, vaid soomusjõudu. Ning Venemaa jaoks ei eksisteeri neutraalsust. «Te olete meiega või meie vastu. Iga riik, Läänemere ääres või mujal, peaks seda arvesse võtma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles