Pax Americana püsib

Evelyn Kaldoja
, välistoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: Reuters/ScanPix

Lõputud tippkohtumised Euroopas pole tema tassike teed, oli näha kohe Barack Obama esimese ametiaja alguses. Ka ilmutas ta soovimatust jätkata kümnendeid kestnud olukorraga, kus USA maksumaksja panustab lõpmatult eurooplaste julgeolekusse, et nood saaksid ülal pidada Ühendriikide omast märksa heldemat sotsiaalsüsteemi.

Ka Obama eelkäija George W. Bush ei plaaninud ametisse asudes ei terrorismivastast sõda ega tuhandete ameeriklaste kõrbevormis võitlema saatmist. Aga 11. septembri rünnakud nõudsid reageerimist.

Nüüd nõuab Obamalt reageerimist tüki naaberriiki ampsanud Venemaa, kelle võimalikud edasised avantüürid külvavad hirmu ka NATO idaservas. Obama tuli Euroopasse ja asus liitlasi julgustama. Märkides samas, et kuigi Ameerika on valmis taas Euroopat päästma, pole priius prii ehk ka päästetavail oleks aeg kaitsekulutusi suurendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles