Andres Reimer: Venemaa piima-, kala- ja turismirelv

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Reimer
Andres Reimer Foto: Postimees

Pärast Venemaa agressiooni Ukrainas peavad eestlased oma ida-ärid kriitiliselt üle vaatama. Ettevõtjad loodavad, et kui Venemaad ei karistata, läheb kibe karikas neist mööda. Tõenäoliselt ei lähe, sest Venemaa ei andnud Krimmis lahingut mitte Ukraina, vaid Euroopa Liidu vastu. Kremli nägemuses ohustab EL Venemaa väärtusi, identiteeti, kultuuri ja julgeolekut. Kremli-meelse opositsiooniliidri Edgar Savisaare ja kompaktselt venekeelsetega asustatud Ida-Virumaa tõttu varitseb Eestit oht muutuda Euroopa nõrgaks kohaks. Enam ei saa kasutada pronksöö võtet, kui ettevõtlus Venemaal viidi Soome lipu alla: riigiduuma ähvardas varad ära võtta kõigilt eurooplastelt.

Nägin Kremli meeste Euroopa-vaenu oma silmaga mullu sügisel Rhodosel, kus Venemaa raudtee president Vladimir Jakunin korraldas tsivilisatsioonide dialoogi konverentsi. Lääneriikidest kutsutud intellektuaalid lahkasid mõnusa irooniaga lääne puudusi. Ukraina-Euroopa assotsiatsioonilepingut käsitlenud töörühmas seevastu valitses hüsteeria. Kremli mehed ja nende Ukraina sõbrad ei rääkinud Euroopast mitte kui olulisimast partnerist, vaid kui ohtlikemast vaenlasest. Tundsin kergendust, kui üritus lõppes banketiga, mitte Rhodose vabastamisega.

Majanduse relvana kasutamist näitas esimest korda ilmekalt Venemaa energeetikaanalüütik Konstantin Simonov, kes võttis 2006. aastal raamatus «Energeetiline üliriik» kasutusele energiarelva mõiste. Simonov toonitas, et Euroopa on sattunud Venemaa gaasist sõltuvusse ning üliriiki ehitav president Vladimir Putin kasutab seda ära. Euroopa võttis hoiatust tõsiselt ja tõmbas kriipsu peale Gazpromi kavale osta kokku Euroopa gaasivõrgud.

Meie saime energiarelva tunda 2007. aastal, kui naftatransiit suunati Muugalt Ust-Lugasse samasuguse sõimuga, millega praegu kallatakse üle Ukrainat. Eesti poliitikat ei suudetud pronksööga muuta, sest Kreml hindas tran­siidi­äri mõju valesti. Venemaa analüütikud väitsid transiidi osatähtsuseks Eesti SKTst 30 protsenti, tegelikult oli see ligi kolm protsenti. Energiarelva mõju väheneb veel, kui Soomes ja Balti riikides valmib LNG-terminalide võrgustik. Ilmselt ei tee Venemaa enam selliseid arvutusvigu nagu pronksööl. Veterinaarkontrolli Rosselhoznadzor impordikeeld Eesti toiduainetööstustele näib pinna kompamisena: kuidas talutakse varbale astumist.

Järgmine katsumus võib tabada Eesti turismiärimehi, kes rõõmustavad üha suureneva Venemaa turistide arvu üle. Üks korralik fašismikampaania võib tööstusharu põhjalikult raputada.

Kremli valmisolekut turismirelva kasutada näitasid pronksööl tuntuks saanud aktivist Dmitri Linter ja liberaaldemokraatliku partei juht Vladimir Žirinovski. Mõlemad kutsusid vabatahtlikke Krimmi «puhkama».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles