Juhtkiri: Venemaa püüab Ukrainat lõhestada Krimmi kaudu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Just nüüd, kui Kiievis on ametisse saanud uus valitsus eesotsas Arseni Jatsenjukiga ja segadusest võiks hakata looma midagi korrapärast, tuleb ridamisi väga pinevaid uudiseid Krimmist ja Venemaalt.

Krimm on mitmel põhjusel igati loogiline paik, kustkaudu Venemaa ilmselgelt püüab Ukrainat destabiliseerida. Ukraina rahva võit Janukovõtši režiimi üle oli üksiti Putini kaotus, sest tema huvides polnud demokraatlik ja tugeva kodanikuühiskonnaga slaavi riik, vaid korrumpeerunud sõltlane. Nüüd proovitakse Ukrainat sisemiselt lõhenema sundida relvi täristades.

«Venemaa, kes on alati nimetanud meie välispartnerite püüdeid reguleerida olukorda poliitiliste vahenditega «sekkumiseks Ukraina siseasjadesse», segab end praegu otseselt Krimmi poliitilisse ellu,» ütlesid ühisavalduses juba üleeile kolm endist Ukraina presidenti, Leonid Kutšma, Viktor Juštšenko ja Leonid Kravtšuk.

«Pöördun Vene Musta mere laevastiku juhtkonna poole nõudmisega: kõik sõjaväelased peaksid jääma territooriumi piiresse, mis on paika pandud Ukraina-Vene leppega. Igasugust vägede liikumist väljaspool seda territooriumi käsitletakse sõjalise agressioonina,» ütles Ukraina presidendi kohusetäitja Oleksandr Turtšõnov eile ülemraadas. Krimmis Sevastopolis asub teatavasti Venemaa mereväebaas, mille jätkamislepingule presidendiks saanud Janukovõtš ühe esimese tööna alla kirjutas.

USA välisminister John Kerry ütles: «Ma ei arva, et peaks olema mingitki kahtlust, et igasugune sõjaline sekkumine, mis rikuks Ukraina suveräänset territoriaalset terviklikkust, oleks suur ja ränk viga. Kui tehtaks mingisugune selline otsus, ei usu ma, et see oleks odav otsus. Ma usun, et see oleks väga kallis otsus.» NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen kordas sisult sarnast hoiatust.

Eile hommikul hõivasid Krimmi parlamendihoone Simferopolis kirjelduste järgi umbes sada teadmata päritolu, aga hästi varustatud võitlejat. Venemaa alustas Putini käsul juba üleeile suuremahulist ja ootamatut vägede lahinguvalmiduse kontrolli Lääne ja Kesk sõjaväeringkonnas ehk tegu on nimelt piirkondadega, kust ohustada Ukraina territooriumi.

Loomulikult rakendab Venemaa ka niinimetatud pehmet jõudu. Sama mees, kes pronksööde ajal kohe Tallinna tõttas ja siin Edgar Savisaarega kohtus, Venemaa duuma liige Leonid Slutski väisas nüüd Krimmi. Ta on seal rääkinud Venemaa passide jagamisest nagu Gruusiast lahku löönud territooriumidel.

Muuhulgas rääkis ta, et Venemaa meedia peab hakkama Ukrainas ja eriti Krimmis tegutsema täiesti uuel tasemel. Ilmselt siis ei peeta Kremlis senist võimekust Ukraina ühiskonda mõjutada piisavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles