Rene Tammist: tegutsematus on sobilik mustale energiatootmisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rene Tammist
Rene Tammist Foto: Toomas Huik

Tegevusetus ja kohustustest möödahiilimine sobivad mustale energiatootmisele ja seda aitab Euroopa Komisjoni uus pakett kinnistada, leiab Eesti Taastuvenergia Koja juhataja Rene Tammist tänase online-väitluse lõppsõnas.

USA riigisekretär John Kerry võrdles läinud nädalal kliimamuutust kardetuma massihävitusrelvaga maailmas. Tegevusetus ja kohustustest möödahiilimine pole lahenduseks. Kliimamuutus põhjustab globaalset kaost juba täna. Jaanalinnu kombel pea liiva alla peitmine ei tee probleem olematuks. Näiteks joogivee kadumine kliimamuutuste tagajärjel teatud maailma piirkondadest paneb liikuma kliimapõgenikud, kes jõuavad ka lõpuks meile.

On olemas niisugune väljend nagu «leap of faith», kui kõik vaatavad üksteisele otsa ja ütlevad, et kuna tema midagi ei tee, siis mina ka ei tee. Selle tulemus on, et midagi ei juhtugi. Euroopa tööstuse probleemide hulgas on energeetika probleem marginaalne, muud keskkonnatingimused, tööjõukulud, infrastruktuurikulud jne on palju suuremad. Olemasolev olukord on sobilik mustale energiatootmisele ja seda aitab Euroopa Komisjoni uus pakett kinnistada.

Küsimus ei ole mitte ainult selles, kus toodetakse keskkonnaseadmeid, vaid põhiline raha teenitakse seal, kus toimub tootearendus. Selgelt on EL täna keskonnatehnoloogiate alal maailmas esirinnas (üks väheseid sektoreid, kus see nii on).

Taastuvenergeetika aitab vaos hoida ka teiste kütuste hindu ehk hoiab kontrolli all kartellide poolt määratud fossiilsete kütuste hindu. Täna naftatootjad teavad, et nafta hinna 150 USD/barrelist juures on väga paljud taastuvad juba konkurentsivõimelised ka ilma toetusteta. Sama puudutab ka maagaasi. Seega on fossiilsete kütuste hinnal justkui taastuvate tehnoloogiate poolt pandud müts pähe ja selle tulemusena on ka fossiilsete hinnad kontrolli all.

Hr Kiseli vastustest võib välja lugeda, et kuivõrd EL kliima- ja energiapoliitika on jõudnud oma täiusesse ja turule on saabunud odav kivisüsi, siis rohkem jõupingutusi saaste vähendamiseks, energia julgeoleku edendamiseks ja kodanike heaolu tagamiseks teha pole vaja. Tegelikkus on vastupidine. Samuti tuleks märkida, et kivisöe nõudluse kasv kergitab kindlasti selle hinda, ehk eeldus, et odav kivisüsi on jätkusuutlik, pole õige.

Tänase online-väitluse lõpetab Einari Kiseli lõppsõna. Siis jääb oodata veel vaid kohtuniku hinnangut.

Debatt valmib Postimehe, Eesti Väitlusseltsi ja Euroopa Komisjoni Eesti esinduse koostöös, olles kaheksas pikemast euroliidu-teemaliste debattide sarjast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles