Reedel Õpetajate Lehes: presidendi aumärgid, humanitaaria tulevik, rahvakultuur kümnes keeles

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate Leht
Õpetajate Leht Foto: Õpetajate Leht

Reedel ilmuvast Õpetajate Lehest saab lugeda:

Aumärgid haridusrahvale

Vabariigi 96. aastapäeva eel tänas ja tunnustas vabariigi president Toomas Hendrik Ilves teenetemärkidega eri elualade inimesi. 99 riikliku autasu saaja seas on tänavu mullusest rohkem haridusinimesi: õpetajaid, koolijuhte, treenereid, ülikoolide õppejõude. Kokku veerandsada.

Huvitav kool ja õpetaja koolirõõm

«Huvitava Kooli algatus keskendub õpilasele – et tal oleks koolis huvitav. Aga õpilasel on koolis huvitav ainult siis, kui õpetajal on huvitav,» kirjutab Keila kooli õpetaja Heli Israel.

Kas Eesti humanitaarial on tulevikku?

«Nii Tallinna kui ka Tartu ülikoolid on maailma teaduskaardil vaid üks väike täpe ega mahu isegi Euroopa kahesaja parima hulka,» kirjutab TLÜ doktorant Aarne Ruben. «Tean isegi läänemaailmast vägagi lugupeetud inimesi, kes leiavad Eesti kohta: «See on maa, kus pole keelt ega kultuuri.»»

Kaunimini, paluks!

Kirjanike liidu esimees Karl Martin Sinijärv kirjutab möödunud aasta kõige ilusamatest raamatutest, mis möödunud nädalal kirjastuste liidu eestvedamisel välja valiti ja rahvusraamatukogus avatud näitusele kõigile vaatamiseks välja pandi.

Aga muusikaõpetus ju rokibki!

«Valdavalt meie noortele muusikatunnid meeldivad. Nad armastavad musitseerida: laulda, pilli mängida, ise muusikat luua, kuulata eri stiilis ja žanris teoseid, saada teada ajastutest ja heliloojatest, avastada seoseid teiste ainetega,» kirjutab Keila kooli muusikaõpetaja Kadi Härma.

Narvas kõlas Chopini muusika

3.–8. veebruarini toimus Narvas Fryderyk Chopini loomingule pühendatud rahvusvaheline noorte pianistide konkurss. Konkurss lõppes võitjate autasustamise ja lõppkontserdiga Narva Geneva kultuurikeskuses. 9. veebruaril astusid värsked laureaadid koos Narva linna sümfooniaorkestriga üles Estonia kontserdisaalis heategevuslikul galakontserdil, mille traditsiooniliselt korraldas pimedate laste muusikaõpingute toetuseks Poola Vabariigi suursaatkond.

Armastav Tammsaare

Hiljuti peeti Eesti ühe suurema sõnameistri, A. H. Tammsaare sünniaastapäeva. Kirjandusteadlane Livia Viitol lahkab sel puhul temaatilist artiklikogumikku, mis võib pakkuda huvi ka kirjandusõpetajatele.

Maadlus koolitunnis

«Tahad saada maailma parimaks, alusta juba täna! Heiki Nabi, Georg Lurich, Kristjan Palusalu – suured mehed, võimsad maailmaklassi tulemused. Sina võid olla järgmine maailmameister. Tule maadlustrenni!» nii kutsub kuulutus Kurtna kooli seinal ja kodulehel kõiki maadlema.

Eesti rahvakultuurist kümnes keeles

Meie noored oskavad rääkida inglise keeles küll halloween’ist, tänupühast ja valentinipäevast, aga kas nad oskavad tutvustada võõrkeeles meie oma rahvakalendri tähtpäevi ja rahvakultuuri? Teadmised on neil suuremal või vähemal määral usutavasti olemas, kuid puudub vajalik võõrkeelne sõnavara.

Kultuurisündmuse lehekülgedelt saab ülevaate kevadhooajast teatris, kontserdi- ja näitusesaalis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles