Vassiljev: Eesti autopark ei vasta jõukusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluv riigikogu rahanduskomisjoni  uus esimees Rannar Vassiljev.
Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluv riigikogu rahanduskomisjoni uus esimees Rannar Vassiljev. Foto: MATTIAS TAMMET / ÕHTULEHT

Eesti on üks erand, mis ei piira luksuslike ja saastavate autode ostmist ning Eesti autopark on ilmselgelt mittevastav meie tegelikule jõukusele, leiab Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluv riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees Rannar Vassiljev.

Mis puudutab probleemi, mis täna on, siis nii mitmedki autod on küll ettevõtete nimel, kuid neid kasutatakse erasõitudeks. Väga paljud neist ei ole oma hinnaklassilt ja praktilisuselt töö tegemiseks ratsionaalsed, vaid pigem luksust väljendavad või erahuvidest motiveeritud. Nende autode hulk on ebamõistlikult suur ning selle probleemiga tegelemine on igati õige.

Eesti autopark on ilmselgelt mittevastav meie tegelikule jõukusele. Hea näide on esmaspäeval toimunud kohtumine Taani rahanduskomisjoniga. Kui nad olid päeva saanud Eestis ringi liigelda, siis tekkis neil küsimus, miks on Eestis autode näol nii luksuslik tänavapilt.

Tegelikult on Eesti üks erand, mis ei piira luksuslike ja saastavate autode ostmist. Makromajanduslikus mõttes pole see eriti ratsionaalne, sest Eesti ühtegi autot ei tooda ja mingi suur sektor autode sisseostmisest tulu ei teeni ning lisaks halvendab see meie jooksevkonto seisu.

Ka avalik sektor pole siinkohal erand. Käibemaksuteemal, mida on tõstatatud leheveergudel, tekib see probleem, et avalikel teenustel käibemaksu ei lisandu ja avalik sektor ei saa käibemaksu sellisel kujul maha arvata. Avalikul sektoril on selles valdkonnas muud küsimused. Näiteks kas ja kui luksuslikud peavad olema esindusautod ja erinevate asendusjuhtide autod.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles