Juhtkiri: raha paneb rattad käima

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Raha paneb rattad käima, kas sa seda ei tea?» küsib vana laulusalm retooriliselt. Küllap panebki. Niisamuti on vana tõde, et kus raha masinavärgile hoogu annab, lendavad ka kaikad kodaraisse. Mida rohkem raha ja ägedam veeremine, seda kõvema kolinaga on oht kraavi lennata. Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) pole kraavis, kuid kodarad on väljas, rattarummud mõlkis ja edasiliikumine eeldab remonti.

EAS jaotab Eestis Euroopa Liidu tõukefondidest saadavaid summasid, mida tavainimene hoomatagi ei suuda. Aastatel 2007–2013 ehk eelmisel ELi rahastamisperioodil liigutas EAS 784 miljonit eurot – aitas ettevõtjaid, toetas innovatsiooni, andis regionaalabi jne. On vältimatu, et nii suurte summade juures tekib aeg-ajalt erimeelsusi. Kuid tõsiasi, et Eesti ettevõtluskeskkonnale sedavõrd oluline institutsioon on taas jäämas juhita ning nõukogust kostab vastuolulisi signaale, võib kahjustada mitte ainult riigi majandust, vaid ka mainet.

Oma kodulehel «avatust, usaldusväärsust, kompetentsust ja meeskonnatööd» väärtustada lubav EAS paistab olevat kõigi üllaste eesmärkidega pahuksis. Napp pool aastat ametis olnud ning oma energia ja teadmised täielikult EASi juhtimisele pühendada lubanud tegevjuht Taavi Laur lahkub nüüd avalikkusele täpsemaid selgitusi andmata. Samas on algamas ELi uus eelarveperiood. Lähiaastail ettevõtlustoetusteks, koolitusteks ja muuks seesuguseks jaotatav euroraha peab aitama luua keskkonda, kus me juba ilma euroabita oma investeeringutega toime tuleme.

Just uue juhi valimine pidanuks võimaldama välja rabeleda tunamullu EASi varjutanud skandaalist, kus kümned projektid sattusid riigiabi nõude rikkumise tõttu uurimise alla. Tundub, et hoolimata tegevjuhi märkimisväärsest palgatõusust (4474 eurolt 6500 eurole) ei ole see kuigivõrd õnnestunud. Nõukogu liikme Andrei Korobeiniku sõnul on tippe EASi raske palgata. Kas päästab uue juhi veel suurem töötasu? Vaevalt küll, põhjused on mujal.

Nõukogu liikmed on kirjeldanud olukorda EASis mustalt: «midagi on mäda», «organisatsiooni maine on halb». Nõukogu esimees Cinzia Siig rahustas, et hüsteeriaks pole põhjust ja nõukogu töö olevat endiselt konstruktiivne. Samas avaldas ta kahetsust, et EASi juhtimise teemaline arutelu on väljunud nõukogust. Ent kui on, pole olulise organisatsiooni järelevalvajad olnud ülesannete kõrgusel.

Antud juhul on pall vastutajate ehk EASi nõukogu ja majandusministeeriumi käes ning nende vahekorras. Vastuolude traagelniidid viitavad muu hulgas üsna selgelt poliitilisele vägikaikaveole võimuliidu partnerite vahel. Need tuleb selgeks rääkida ja ületada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles