Tundmatu riigi naisjuht

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Catherine Samba-Panza
Catherine Samba-Panza Foto: AFP/Sacnpix

Nagu Kesk-Aafrika Vabariigi (KAV) presidentide puhul peaaegu normiks, ei saanud ka Catherine Samba-Panza (59) ametisse demokraatlike üldrahvalike valimiste tulemusel. Erinevalt eelkäijaist ei võtnud ta aga võimu vähemalt relvade jõul, vaid üleminekunõukogu otsusel ja rahvusvahelise üldsuse heakskiitva pilgu all.

Just asjaolu, et Prantsusmaa aktiivne diplomaatia on viinud selle 4,6 miljoni elanikuga ja maailmamajanduslikult kaunis mõttetu riigi fookusesse läänes, kus paljud inimesed tõenäoliselt hiljuti KAVi üldse ei teadnud, annab ka Samba-Panzale kaks tugevat kaarti: rahvusvahelise sõjalise toe uuele valitsejale ja sadu miljoneid dollareid arenguabi.

Kolmas kaart, mida võiks pakkuda KAVi esimene naisliider ise, on väidetav tõsine sallimatus korruptsiooni vastu. See on arenenud Samba-Panzal välja kodumaal äri ajades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles