Juhtkiri: aususel on eeliseid

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Ka erasektori korruptsioon kahjustab ühiskonda laiemalt

Eraettevõtte töötaja võttis teise ettevõtte esindajalt altkäemaksu – kas see peaks kedagi teist kui konkreetse firma omanikku üldse murelikuks tegema või ülepea huvitama? Lisaks inimlikule uudishimule, et kuidas patune oma vaheltkasuskeemi üles ehitas, mille peale saadud raha kulutas ning kas ja kui mitmeks aastaks ta kuritöö eest vangitorni saadeti…

Tõenäoliselt arvavad väga paljud inimesed Eestis, et olemuslikult ongi kahjukannataja üksnes korruptandi tööandja. Seda võib kaudselt oletada näiteks uuringute põhjal, mille järgi on korruptsiooniteadlikkus meie erasektoris madalam kui avalikus sektoris. Lugedes kohtutoimikutest eraettevõtete korruptsiooniasjades süüdijäänute ütlusi, on samuti iseloomulik, et süüdlased ei saagi aru, vähemalt väljaöeldud sõnade järgi, et juhtunu kahjustas kuidagi ka kõrvalseisjaid ja riiki – mis see teie asi on, kuidas eraettevõtluses asjad käivad.

Siiski on võimalik tuua välja mitmeid põhjendusi selle väite poolt, et korruptsioon erasektoris kahjustab ühiskonda laiemalt. On koguni riike, mille õiguskaitsjad peavad korruptsiooni eraettevõtetes vaata et suuremaks ohuks kui korruptsiooni avaliku võimu juures.

Alustagem Eestist. Meie sissetulekud on Lääne-Euroopaga võrreldes väikesed. Selleks et palgad saaksid kasvada, peab tõusma tootlikkus. Üks olulisemaid tootlikkuse tegureid on see, kui palju raha investeeritakse töökohtadesse (seadmed, käibekapital jne). Selleks on vaja kapitali, nii kodumaist kui välismaist. Raha antakse nende kätte, keda usaldatakse. Usalduse eeldus on aga see, et asjad toimuvad üldjoontes nii, nagu on kokku lepitud, mäng käib arusaadavate reeglite järgi ja igal sammul pole vaja kedagi isiklikult «õlitada». Iga asjaolu, mis kahjustab Eestisse, meie töökohtadesse investeerimist, on väärt seda, et selle kahjulike mõjude kõrvaldamist soovida. Lisaks usalduse kuhtumisele kahjustab korruptsioon eraettevõtluses ühiskonda kõrgemate hindade, hägustatud konkurentsi jmt kaudu.

Miks tuleb riigil eraettevõtluse korruptsiooniga jõuliselt tegelda? Erasektori osa majanduses on turumajanduslikes riikides palju suurem kui avaliku sektori osa. Erasektor mõjutab inimeste igapäevaelu palju laialdasemalt kui avalik sektor ning kindlasti on meil kõigil arvuliselt palju rohkem kontakte erasektoriga kui avaliku võimu esindajatega. Eraettevõtted tegutsevad hargmaiselt, olgu siis tütarühingute kaudu, oma tooteid ja teenuseid müües või teiste omi ostes. Nende roll oma koduriigi (äri)kultuuri esindajana soosib või kahjustab ka teisi samalt maalt pärit ettevõtteid.

Kokkuvõtteks: Eesti jaoks pole sugugi ükskõik, kas meie kaupluste ostujuhid, arvutiprogrammide tellijad jne võtavad altkäemaksu või mitte. Usaldusväärsusel on eeliseid, mis pikapeale jõuavad kindlasti ka iga Eesti inimeseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles