Tanel Talve: maksutulu enamikus omavalitsustes tulubaasi ei kasvata

Tanel Talve
, Anija vallavolikogu liige, valimisliit Anija Ühendus, Kanal 2 uudisteankur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Talve
Tanel Talve Foto: Erakogu

Kui artiklile panna pealkiri «Omavalitsustele laekub tänavu maksutulu 59 miljonit eurot rohkem» (e24.ee, 14.01), siis jääb mulje, nagu oleks Eesti omavalitsuste olukord tänavu tunduvalt parem, ja seda just tänu nn keskvalitsuse heale tööle.

Jättes kõrvale mannetuse haldusreformi läbiviimisel, on kõnealune artikkel lihtsalt üks näide poliitikute demagoogiast – arvuliselt tuleb eelarvete kasv loodetavasti küll selline, aga regionaalministri põhjendused selle ümber mõjuvad suuresti kärbeste pähe ajamisena.

Kuna enamik omavalitsusi (2014. aastal 195 ehk 85 protsenti kõigist) ei tule oma elanikelt laekuva maksutuluga ise toime, siis maksab riik neile tasandusfondist raha juurde, et valla/linna minimaalsed kohustused ikka täidetud saaks. Kui säärase omavalitsuse elanike maksutulu suureneb, siis otsustab rahandusministeeriumi koostatud mudel, et «näe, saavad juba paremini hakkama», ja vähendab juurdemakstavat toetust umbes samas suurusjärgus.

Tegelikult kasvab omavalitsuste tulubaas küll natuke, aga mitte otseselt kohalike elanike maksutulu tõttu, vaid selle pärast, et riigi poolt tasandusfondist makstavate summade arvutamiseks kasutatavad koefitsiendid muutuvad veidi suuremaks. Kui näiteks 2013. aastal arvestati ühe tööealise elanikuga seotud kulu vallale 357 eurot, siis nüüd on see arvestus ca 374 eurot (tingituna viieprotsendilise inflatsiooni eeldusest aastas).

Seega kasvaks valla X eelarve umbes viis protsenti ka siis, kui valla elanikelt laekunud maksutulu jääks samaks või isegi väheneks võrreldes eelmise aastaga. Niisiis, enamiku omavalitsuste jaoks ei tule kasv mitte omatulu/maksude kasvu tõttu, vaid riigi jagatavast, seadusega määratud otsetoetuse kasvust.

Regionaalministri öeldu kehtib peamiselt nende väheste omavalitsuste kohta, mis riigi tasandusfondist toetust ei saa – neil läheb elanike makstava tulumaksu kasv otse ka kohalike eelarvete kasvuks. Kasulikku lisalugemist tasandusfondi ja jagatavate toetussummade kohta leiab iga huviline rahandusministeeriumi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles