Arusaamatu viipleja

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thamsanqa Jantjie
Thamsanqa Jantjie Foto: Reuter/ScanPix

Apartheidivastase liikumise sümboli Nelson Mandela mälestusteenistusel langes kõrgendatud tähelepanu kõnepuldi kõrval seisnud viipekeeletõlgile.

 Lumepalli lükkas veerema kurtide ühenduse juht, kelle sõnul ei tähendanud Thamsanqa Jantjie käemärgid mitte kui midagi. End viipekeele meistriks pidav mees kinnitas, et põeb skisofreeniat. Tseremoonia ajal tabas teda oletatavalt närvipingest tingitud atakk, mistõttu kuulis ta oma peas hääli, nägi ingleid ega suutnud keskenduda.

Ametkonnad hakkasid kriitikatulva tõttu vaidlema, et kes vastutab sellise tõlgi palkamise eest. Lisaks kerkis üles ka puuduliku taustauuringu teema. Juhtunule lisab vürtsi tõsiasi, et firmaga, mille heaks Jantjie väidetavalt töötas, omanikud on justkui õhku haihtunud. Niisama kätega vehkinud Viplalaks meest ilmselt pidada ei saa, sest ta on ka varem tähtsatel riiklikel üritustel viibelnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles