Viktoria Korpan: maitse üle kakeldakse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktoria Korpan
Viktoria Korpan Foto: Peeter Langovits

Kaadris on hõõguv sigaretiots.

Ilusate hammastega noormees, pilk hingestatud nagu innukal pioneeril (kes ei tea, kes on pioneer, guugeldage), kõrvaklapid peas, «räpib» stuudios mikrofoni, taustaks trummipõrin, mis jällegi pioneeriaega meenutab: «Kui sul on suus sigaret…»

Kaadris hõõguv sigaretiots.

Kena tüdruk, silmad on vist hirmust veidi ümmargused (ikka trummipõrina saatel): «Siis õige pea võib koita hetk…»

Poiss (agressiivselt-kahjurõõmsalt): «Mil kohtab sind su kopsuvähk!»

Tüdruk (suu ilusti lahti nagu püüdlikul koorilauljal): «Ahhaa!»

Poiss: «Ahhaa!»

Kaadris taas hõõguv sigaretiots.

Kostab kiirabisireen.

Poiss jätkab veel kahjurõõmsamalt, sadistlik irve näol: «Nüüd järele sull’ tullakse!»

Tüdruk: «Ja haiglasse sind viiakse.»

Poisi hääl, mis on peenikeseks moonutatud, kordab kahjurõõmsalt, kiirabisireeni taustal: «Ja haiglasse sind viiakse.» Kaadris on plakat «Ära suitseta. Kopsuvähk tapab», all Eesti Vähiliidu, Tervise Arengu Instituudi ja sotsiaalministeeriumi logod. Lõpp.

Vabandust, head lugejad, et ma viisin selle reklaamiga kurssi neid, kes pole seda oma silmaga näinud ega oma kõrvaga kuulnud. Mina nägin ja kuulsin seda ühes Eesti telekanalis ning vaatasin masohhistlikult sama klipi internetis ka üle, veendumaks, et see, mis mulle tundus, et ma nägin ja kuulsin, oli tõesti see, mida ma nägin ja kuulsin.

Unustage kleepsud «Suitsetamine tapab!» sigaretipakkidel, unustage pildid koledatest hammastest, moondunud jäsemetest, haigetest silmadest, keelevähist jne. See on eilne päev. Ei ole vaja ehmatada suitsetajat õõvastavate piltidega. Uus tase vähihaiguste ennetamises on potentsiaalselt haige inimese mõnitamine. Paralleelselt hõõrutakse kopsuvähki nina alla ka juba haigestunud inimestele ja ka neile, kes on oma lähedasi kaotanud. Noh, see on väike asi, sest nagu öeldakse: kui raiud metsa, ikka laastud lendavad.

Õigluse mõttes peab mainima, et kui uskuda Youtube’i, siis valmis see klipp juba 2010. aastal ning idee autor ja režissöör on Harry Egipt, kelle perestroika ja varajase kapitalismi ajal valminud reklaamid on nüüd peaaegu et kultuslikud. Miks on vaja neid kopsuvähi-reklaame praegu eetrisse lasta? Uute klippide või üldse uue idee jaoks napib raha?

Minule ei meeldi suitsetamine ega see, kui inimesed vähki surevad. Kahjuks on see haigus erineval kujul võtnud mitmelt minu lähedaselt nende lähedasi. Aga sellise maitselageda propaganda peale tahaks üles näidata solidaarsust suitsetajatega ja ühe suitsu teha. Esiteks, täiskasvanud suitsetajad pole lambad, ja teiseks, suitsetamine laste ja noorte seas on liiga tõsine probleem, et seda pioneerliku kisaga lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles