Reedel Õpetajate Lehes: koolitarkus ja elutarkus, Sirp ja raha

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate Leht
Õpetajate Leht Foto: Õpetajate Leht

Reedesest Õpetajate Lehest saab lugeda:

Sirp ja raha

«Sirbi juhtum puudutas paljusid,» kirjutab värskes Õpetajate Lehes Kirjanike Liidu esimees Karl Martin Sinijärv. «Sel puudutusel, nonde inimeste nädalatepikkusel häiritusel on väljaarvutatav hind. Sellest peaksid aru saama inimesed, kellele meeldib kogu maailma majandusliku kasu ja kahju võtmes käsitella. Rehkendage, sõbrakesed. Ja mõelge, kas ja kui arukas on pidada ametis inimesi, kelle käitumine rikub liiga paljude teiste töövõimet.»

Koolitarkus ja elutarkus

«Noored eesti naised, kes moslemitele mehele lähevad, pole ilmselt läbi lugenud ühtegi raamatut, mis kirjeldavad naise rolli moslemiperekonnas,» kirjutab Õpetajate Lehes majandusteadlane Andres Arrak. «Kaks Pärnu koolipoissi nuusutasid hiljuti butaani. Selle struktuurivalem on CH3CH2CH2CH3. Huvitav, kas need poisid olid butaani keemilist valemit keemia tunnis õppinud? Kui nad ka olid, siis kindlasti ei olnud nad õppinud, mis sinuga juhtub, kui sa seda gaasi sisse hingad. Need kaks eesti lolli tüdrukut, kes otsustasid minna Peruusse narkootikume vedama, polnud ilmselt väga hästi kursis Ladina Ameerika vanglaelu nüanssidega. Huvitav, millised õpiväljundid ununesid neil noortel koolis omandamata?»

Kus on erivajadustega laste kaasamise piir?

Eesti 135 000 õpilasest 17 protsenti on hariduslike erivajadustega. Neist kolmveerand õpib tavalises koolis. Õpiraskuste, psüühika- ja käitumishäiretega lapsi tuleb järjest juurde ning erikoolituseta õpetajail on tegu, et nii erinevate lastega hakkama saada.

Klassiõpetajate sõnul oleks nende kõrvale tundi vaja ka abiõpetajat, vähemasti esimeses klassis. Erivajadusega last on raske õppetöösse kaasa haarata ja enamik õpetaja tähelepanust lähebki talle. Teised lapsed on kadedad, et ei saa piisavalt õpetaja tähelepanu. Pole lootagi, et jääks aega veel eriti andekate arendamiseks.

Raamatute ja lauamängude erileht

Õpetajate Lehe vahel on ka raamatute ja õpetlike lauamängude erileht. Lõppevast raamatuaastast teevad erilehes kokkuvõtteid kirjanikud Aino Pervik, Rein Veidemann, Kätlin Kaldmaa, Aita Kivi, Ilmar Tomusk jt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles