Argo Ideon: sodinuhtlus

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Ööl vastu 25. oktoobrit sodisid vandaalid Aegviidus täis uue elektrirongi oranži vaguni. Mingi seltskond leiab, et nende inimeste pingutus, kes on töötanud Eesti elanike transpordivõimaluste parandamise nimel, väärib kahjustamist ja värvipritsmetega ülelaskmist.

Nagu koer tõstab posti juures jalga ja märgistab oma kohalviibimist. Ainult et koera puhul on tegu instinktiivse liigipärase käitumisega, inimese puhul aga ilmselt püüdega koguda kaaslaste seas n-ö Brownie punkte, kaheldava väärtusega feimi ning võistelda omavahel selles, kes kõige ägedamalt sodib.

Lugesin uudist uhiuue rongi täissodimisest suure nördimusega, nagu ka varasemat teadet, et keegi huligaan viskas katki liikuva (!) rongi esiakna. Loodan, et sellised vandaalid püütakse kinni ning pistetakse sobivasse kohta järele mõtlema. Tegelikult oleks sodijatele küll parim võimalik karistus lihtsalt hari, ämber vastavat lahust ja kohustus oma tegevuse jäljed likvideerida.

Kui ei saa panna neid rongi puhastama (rong peab sõitma ja ilmselt on efektiivsemaid tehnoloogiaid selle kordategemiseks), siis soditud seinu leidub raudtee ääres piisavalt. Ei imestaks, kui end ägedateks geriljakunstnikeks lugevate kahjurite ring polegi tegelikult nii lai, ning rongisodijail on võimalik omaenda mujale jäetud sirgeldusi likvideerida.

Võõra vara rikkumise eest, kui sellega on tekitatud oluline kahju, võib seaduse järgi esitada kriminaalsüüdistuse ja karistada kuni viieaastase vangistusega. Päris teoreetiline see võimalus polegi. 2011. aastal arutati Tallinnas kahes kohtuastmes kahe noormehe süüdistust, kes koos veel kolme pakku pääsenud kaasosalisega sodisid 2010. aasta suvel sealsamas Aegviidu jaamas täis kolm rongivagunit. Rongifirma kahjuks loeti ligi 6500 eurot. Üks mees sai karistuseks kuus, teine neli kuud vanglat – kurjategijate õnneks tingimisi.

Kohtuotsusest võib detailselt lugeda, kuidas süüalused oma ürituseks värvipurke varusid ja logistikat korraldasid. «Seega valmistusid süüdistatavad suuremaks sodimistööks,» tõdes kohus. Kolme vaguni rikkumisega asi piirdus, kuna leidus inimesi, kes asja tähele panid.

Seega ei ole ühiskonna vara kallal vandaalitsemine Eestis siiski päris riskivaba tegevus. Vähemalt ebamugavust ja rahanõudeid toob kinnipüüdmine kaasa küll.

Ma pole selles jutus nende sirgelduste kohta nimme pruukinud üldlevinud nimetust, et vandaalide tegevust mitte glorifitseerida. Sõna «grafiti» sobib näiteks Banksy tasemel joonistuste kohta, millel on olemas mõte.

Muide, kui tuntud seinakunstnik hiljuti New Yorgis oma töid mitmele poole jäädvustas, leidus ka seal kohalikke wannabe’sid, kes need kohe täis sodisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles