Argo Ideon: Rahvaliidu Töötajate AS

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Toomas Huik

Kui SDE-Rahvaliidu liit peaks tõesti teoks saama, on see suure tõenäosusega 2010. aasta tähtsaim ühinemine Eestis. Plaanitud diil on aga üllatavalt sarnane 12 aasta vanuse tehinguga Hansapanga ja Hoiupanga ühendamisel.


Kui aastail 1998–1999 ühinesid Hansapank ja Hoiupank, käibis anekdoot, et uuele pangale nime pannes võetakse Hansapanga nimest «Hansa» ja Hoiupanga nimest sõna «pank». Nüüd võetakse lepingu projekti järgi Eestimaa Rahvaliidu nimest «Eestimaa» ja SDE nimest «Sotsiaaldemokraatlik Erakond» – täielik déjà vu.



Hansa-Hoiu ühendamisel oli selge, et Hoiupank on küll suurem (ca 2000 töötajat) ja pikemate traditsioonidega, aga just neid ühendatakse ning Hansapank (ca 1200 töötajat) on ühendaja. Uue panga aktsiad jagunesid jämedalt kaks kolmandikku Hansapanga omanikele ja üks kolmandik Hoiupanga omanikele, juhtivtöötajad aga «leiti» justkui juhuse tahtel pea kõik Hansapangast.


SDE-Rahvaliidu ühendamisel on vormiliselt liikmete arv veelgi enam Rahvaliidu kasuks, reaalselt aga käitub ühendajana SDE ning ühendatava rollis on Rahvaliit.



Rahvaliidu esimehe kohalt on mõni aeg tagasi lahkunud legendaarne pealik Villu Reiljan ning tema asemele pärast väikesi sekeldusi tulnud noorpoliitik Karel Rüütli. Hoiupanga juhi kohalt oli juba mõni aeg enne liitumisküsimuse tõstatumist lahkunud legendaar­ne juht Olari Taal ning tema järglaseks valitud noormees Alar Kilp (veidi hiljem asendas teda teine noormees, Üllar Jaaksoo).



Siinkohal võib paralleelid ka lõpetada. SDE sarnasusi omaaegse Hansapangaga on raskem leida kui Rahvaliidu omi Hoiupangaga. Võib väita, et Hansapangale heitis tollal silma uus omanik Rootsist Swedbank, SDE «omanik» sooviks aga olla Keskerakond, kelle võimulesaamine 2011. aastal sõltub ka toetajate leidmisest. Tegelikult oleks see kõrvutus aga mõnevõrra kunstlik, sest SDE-Rahvaliidu ühinemine juriidiliste isikutena on siiski suurel määral kahtluse all just viimases vohava skepsise tõttu. Samas mäletavad asjaosalised ka Hoiupanga aegadest, et kõik põhitegijad ei olnud valmis Hansapanga poolt neelatud saama. Selle impulsiivseks väljenduseks sai ka eksprompt korraldatud Hoiupanga «matusetalitus» Türisalu pangal.



Kui aga tõsiselt otsida SDE-Rahvaliidu ühinemiskavas sarnasusi Eestis vast legendaarseima Hansapanga-Hoiupanga ühinemisega, siis tuleb lõpuks esitada veel üks küsimus.


Kellest saab tehingus Rahvaliidu Marcel Vichmann ja kas Rahvaliidust järele jääv ühinemata osa korraldab ka midagi sarnast omal ajal skandaalse Hoiupanga Töötajate ASiga?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles