Räim «Eesti entsüklopeedias»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EVALD OJAVEER

,

professor, Läänemere Bioloogide Assotsiatsiooni president

Ei saa kuidagi rahul olla EE 8. köites märksõna «räim» all ilmunud lookesega. Suur osa selles antud infost, bioloogilistest andmetest saakide suuruseni, on ebatäpne või koguni vigane.

Räime kohta on olemas hunnik kirjandust paljudes keeltes. Näib, et EE lookese autor on teaduslikke publikatsioone vältinud, vihjates ainult ühele populaarteaduslikule broshüürile. Jääb mulje, et ta on seda lugenud küll, kuid vist nii ammu, et kirjutamise ajaks on osa loetust meelest läinud.

EE ei ole sugugi odav raamat. Ostjana ei ole ma nõus selliseid madalatasemelisi kirjutisi kinni maksma. See ju ei anna tõest infot. Ta ei saa kuidagi tõsta Eesti teaduse rahvusvahelist autoriteeti. Sellist artiklit lugedes tekib vaistlik kahtlus kogu EE sisu suhtes (kuigi see on paljude kompetentsete EE autorite suhtes ülekohtune).

Kuus aastat tagasi juhtisin entsüklopeedia (tollal ENE) peatoimetaja ja loodusosakonna toimetaja tähelepanu mõnede ENE merebioloogiliste kirjutiste madalale tasemele, saates neile oma «Eesti Kalanduses» (nr 12, 1990) ilmunud asjakohase kriitilise artikli koopia. Vastust ei ole ma siiani saanud. Aga haltuuraartiklite tulek jätkub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles