Juhtkiri: ohtlikud mängud Türgis

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine ja laps vaatamas pühapäeva õhtul Istanbuli pommiplahvatustes hukkunutele pühendatud matusetseremooniat.
Naine ja laps vaatamas pühapäeva õhtul Istanbuli pommiplahvatustes hukkunutele pühendatud matusetseremooniat. Foto: Murad Sezer/AP

Vaevalt jõudis Türgi peaminister Recep Tayyip Erdogan Istanbuli kaubanduspiirkonnas plahvatanud tapvatest pommidest toibuda, kui algas kohtuprotsess tema valitsuspartei AK vastu.

Õigluse ja Arengu parteiks nimetatav ühendus on vastaste arust nimelt eksinud rängalt sekulaarse riigi põhialuste vastu ning viib Türgit Kemal Atatürki pärandist eemale islamismi suunas.

Hardalt usklik Erdogan ja samuti islamisõbralik president Abdullah Gül tekitavad vastasseisu nii poliitilistes vastastes, kellele ei mahu pähe AK suur populaarsus, kui armees, kes peab end Atatürki pärandi hoidjaks.

Türgi riigile tuleb aga aastate jooksul juba traditsiooniks saanud valus võitlus pead tõstva islamismiga ainult kahjuks. Pidevas poliitvõitluses vaevlev riik ei ole investorite silmis stabiilne ning Ankara soov liituda Euroopa Liiduga liigub üha ähmasemasse kaugusse.

Nii on Türgil ka praegu rahvusvaheliselt väga keeruline võita, olgu kohtuprotsessi tulemus milline tahes. Kui AK keelatakse, saavad võidu islamistidega võrreldava õhinaga sekulaarsuse eest võitlejad, kes on samuti hirmutavalt ekstreemsed. Kui mitte, liigub riik aga lähemale islamisõbralikkusele, millel Euroopas on paraku terrorismimärk küljes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles