Argo Ideon: vastamata küsimused

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Toomas Huik

Saksa poliitik Wolfgang Wodarg algatab Euroopa Nõukogu Parlamentaarses Assamblees arutelu selle üle, kas paljuräägitud seagripilaine pole mitte suuresti imaginaarne ning teema on suureks puhunud ravimifirmad, kellele vaktsiinimüük on tähendanud suurepärast äri.




Seagripp ise pole kindlasti mitte kujuteldav oht, Eestiski on see viinud üle kümne inimelu. Vaktsineerimine sesoonse gripi vastu on tegelikult ju iga-aastane üritus ning näiteks Euroopa Komisjoni tervishoiuvolinik Androulla Vassiliou ei pidanud paljuks anda seagripivastasel vaktsineerimisel isiklikku eeskuju.



Samas on ravimifirmade võimed oma huvisid läbi suruda hästi tuntud. Olukorras, kus väikesel Eestil kipub üle jääma võib-olla sadu tuhandeid, mõnel riigil aga isegi kümneid miljoneid doose vaktsiini, oleks sõltumatu raport näiteks Maailma Terviseorganisatsiooni poolt seagripi pandeemia väljakuulutamisel toimunud otsustuste kohta igati asjakohane.



Kas ravimitööstus ise õhutas paanikat? Mis meetodeil seda tehti? Need küsimused ootavad pädevat vastust. Kellegi huvides pole niisuguse müügitaktika võidukäik, kus hakkame aastast aastasse elama mingi uue gripi- või muu paanika ootuses.



Seagripiviirus tegutseb samal ajal tasapisi edasi ning pole ka välistatud uus gripilaine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles