Reedeses Sirbis

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sirp

27. septembri kultuurileht Sirp kirjutab kliimast, maisist, geenidest, nihilismist, saksa loodusfilmidest ja paljust muust põnevast.

«Eesti õigustab oma osalemist kaugetes sõdades alati väitega, et julgeolek ei tunne riigipiire ja meie peame seda tootma, mitte ainult tarbima. Veel vähem tunnevad riigipiire süsihappegaasi molekulid, mille hulk meie sissehingatavas õhus suureneb järjekindlalt ja sõltumata sellest, kas me kliimateadlaste järeldusi usume või mitte,» kirjutab Kaarel Tarand

Urmas Siigur kirjutab maisist ja geenidest, aga mitte geenmuundatud maisist. «Poliitilised kampaaniad ei ole hea vorm ei põllumajanduse, tervishoiu ega teaduse juhtimiseks. Professor Metspalu on välja käinud personaalse (genoomilise) meditsiini rakendamise hiidkava Eestis, milles on paraku olulisi maisikampaania sarnaseid momente. Selles on ohtralt lennukat visiooni ja emotsioone, aga paraku püütakse siin 2013. aastal müüa 2000. aasta ootusi, mille tõenduslik pool kipub aiva nõrgemaks jääma, kuid maksumus on Eesti oludes üüratult suur – 50 miljonit eurot.»

Kirikud – kas üleliigne hooneliik, küsib Kaire Tooming. Toomas Paul, Gustav Piir, Margit Mutso ja Annika Laats arutavad kaasa.

Täieliku nihilismi positsioonilt vaadates püsib tegelikkuse-fiktsionaalsuse eristus savijalgadel. – Leo Luks nihilismist.

KUNST: Reet Varblane vestles Tenno Soosteriga, kes leiab, et isa Ülo Soosteri töödes on palju ideid, mida saab edasi arendada.

Raivo Kelomees kirjutab kosmopoliitsetest kanadest, biomehaanikast ja mälust

KIRJANDUS: Mati Sirkel: In memoriam Marcel Reich-Ranicki

Eva Toulouze, Liivo Niglas: Juri Vella mälestuseks – Inimene, kellel olid põhjapõdrad ja poeesia

FILM:  Donald Tomberg Veiko Õunpuu mängufilmist «Free Range. Ballaad maailma heakskiitmisest».

Mathura Saksa loodusfilmi võidukäigust Matsalus.

TEADUS:  Tuul Sepp tutvustab hollandi teadlase Jaap Koolhaasi loomade isiksuseuuringuid.

TEATER: Madli Pesti kirjutab, et Eestis näeb peagi visuaalteatri suurkujude Robert Lepage’i ja Robert Wilsoni loomingut

Rait Avestik leiab, et Sarah Kane’i tekstid on ideaalsed, et neid lavastades rehale astuda. Juhan Ulfsak on sellest elegantselt üle saanud.

MUUSIKA: Tagasivaade festivalisuvele

Anne Prommik: Kooripidu «Estonia 100» festivalil

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles