Teet Roosaar: omanimelise valimisliidu tõehetk

Teet Roosaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Roosaar.
Teet Roosaar. Foto: PP

Uus Pärnu linnapea selgub läbirääkimistel, kus kõik mängu pannakse, ennustab Pärnu Postimehe ajakirjanik Teet Roosaar.

Neli aastat tagasi napsas omanimelise valimisliidu moodustanud Toomas Kivimägi erakondadelt Pärnus võimu. Sel sügisel läheb jäme ots taas parteide kätte.

2009. aasta sügisel andis praegusele linnapeale Kivimäele hääle iga neljas valija. Eelmisest linnapeast Mart Viisitammest tüdinud pärnakad usaldasid endist maavanemat, kes lubas valitseda teistmoodi.

Enamik valijaid ei teadnud, et Kivimägi moodustas valimisliidu poliittehnoloogilistel põhjustel. Viimase hetkeni käisid läbirääkimised Reformierakonnaga, kes kutsus teda oma linnapeakandidaadiks. Valimisliitu eelistanud Kivimägi võttis Reformierakonnalt ning Isamaa ja Res Publica Liidult (IRL) vähemalt neli saadikukohta, mõne ilmselt Keskerakonnaltki.

Pärnu linnavolikogus on koalitsiooni moodustamiseks vaja 17 saadiku toetust. Kivimägi tõi oma tuules volikogusse 14 inimest, kellest viimane pääses rahvaesindajaks 49 häälega. Võimuliitu kaasati Reformierakond, IRL ja sotsid, Keskerakond jäi opositsiooni ja lagunes.

Rentis Volvo ja keeras lambid välja

Rahvas jälgis hoolega, mida nende lemmik tegema hakkab. «No mida ta teinud on? Pirtsutas tooli pärast, rentis uue Volvo ja hakkas tänavavalgustuslampe välja keerama,» oli üks ettevõtja Kivimäe tegevuse suhtes kriitiline.

Uus linnapea kärpis 2010. aasta alguses kümnendiku võrra enamiku linnakassast palka saavate inimeste töötasu. Vahet ei tehtud, kas töötaja viis koju miinimumpalka veidi ületava summa või poolteist tuhat eurot, sama protsendi kaotasid kõik. Vähestel õnnestus pääseda viieprotsendilise kärpega.

Ainsana jäi puutumata linnapea ja abilinnapeade palk. Kivimägi ütles, et nemad ei saa enam 13. kuupalka ja teisi Viisitamme-aegseid preemiaid, pidades majandusbuumi-aegseid lisatasusid madalapalgaliste töötasuga samaväärseks.

Viisitamme põlastav Kivimägi äratas tähelepanu sellegagi, et vahetas välja eelkäijast jäänud tooli ja rentis uue Volvo. Tema töötasu jäi kärpeperioodil Eesti linnapeadest kõige suuremaks, olles seda tänaseni.

Üsna pea taipasid pärnakad, et Jupiterile on lubatud rohkem kui härjale. Kokku pidid hoidma nemad, mitte poliitik, kellele nad võimu olid usaldanud. Veerand tänavavalgustuslampidest keerati välja, sünnitoetusi langetati, linna heakord halvenes.

Kõiges oli süüdi Viisitamm

Uus linnajuht süüdistas kõiges eelkäijat. Viisitamme kaasvõitlejate rolli, kes Kivimäe poole üle tulid, üritati maha vaikida. Linna rahanduse eest vastutas eelmises linnavalitsuses abilinnapea Cardo Remmel.

Rahvaliidu Kivimäe valimisliidu vastu vahetanud Remmelist sai volikogu esimees. Lisaks andis Kivimägi talle linnaettevõtte juhataja koha, rääkides, kuidas tubli majandusmees tõttab ettevõtet päästma. Paari aasta pärast Remmel enam nii tubli ei olnud ja tema asemele valiti linnaettevõtet juhtima uus inimene.

Viisitamme võitluskaaslased asendati Kivimäe võitluskaaslastega. Kolm Kivimäe valimisliidu liiget said linnalt uue töökoha, üks IRLi saadik samuti. Küsimusele, mille poolest tema käitumine Keskerakonna omast erineb, vastas linnapea Viisitamme süüdistamisega.

Võim nihkus volikogust linnavalitsusse. Opositsioonis olnud Keskerakond lõhenes, osa keskfraktsiooni liikmeid lahkus erakonnast. Kui mõni valimisliidu liige volikogu saalis torises, sekkus linnapea sõna küsimata arutellu ja noomis teda.

Ajakirjandusega on Kivimägi pidanud monoloogi. Linnavalitsuse pressikonverentsid lõpetati minu arvamuskirjutise pärast, milles leiti, et Pärnu linnapea ei peaks Eesti linnapeadest kõige kõrgemat palka saama. Pärast seda on Kivimägi Pärnu Postimehe veergudel pidevalt õpetanud, kuidas millestki kirjutada ja mis lehes jälle valesti on.

Reformi- ja Keskerakond uuenesid

Valimiste lähenedes on Kivimäe võimuliidupartnerid temast eemaldumas. Reformierakonna Pärnu piirkonnaorganisatsioonis toimus võimuvahetus, juhtohjad on haaranud noored ettevõtjad eesotsas Andrei Korobeinikuga. Võrreldes nelja aasta tagusega on uued inimesed ka Keskerakonnas, kus Kadri Simsoni kõrvale on tõusnud kümme aastat tagasi Pärnu linna juhtinud Einar Kelder. Viisitamme Keskerakonna nimekirja ei võetud, tema kandideerib hoopis endistest keskerakondlastest moodustatud valimisliidus «Südame ja mõistusega».

Kivimäele vastanduvad kõige rohkem Simson ja Korobeinik. IRL ja sotsid on hoidnud leplikumat joont. IRLi algne linnapeakandidaat Eerik-Niiles Kross otsustas viimasel hetkel Tallinnas kandideerida, nõrgestades Pärnus oma erakonna positsioone.

Valimiskampaania pole veel hoogu sisse saanud. Leheveergudel võtavad sõna poliitikast lahkujad ja uustulnukad, linn on täis mõne kandidaadi näoga ja napi tekstiga plakateid.

Kivimäe nimekirjas on kõige suuremad häältekogujad tema ise, sotsiaaldemokraat Mark Soosaar ja endine keskerakondlane Eino-Jür­i Laarmann. Soosaar ja Laarmann on võrdlemisi isepäised, ent ühed vähestest, kes eelmisel korral üle saja hääle kogusid. Nimekirja teine, abilinnapea Romek Kosenkranius, sai varem poolsada häält, ent on nüüd rohkem pildil olnud.

Kultuuriminister peibutab valijaid

Reformierakond peibutab kultuuriminister Rein Langi ning riigikogu liikmete Jüri Jaansoni ja Andrei Korobeinikuga. Kaks esimest Pärnu volikogusse ei tule, Korobeinik tuleb siis, kui linnapeaks saab. Muu on erakonna kohalik raudvara: ekslinnapea Väino Hallikmägi, abilinnapea Jane Mets, haiglajuht Urmas Sule. Reformierakonna nimekiri on teistega võrreldes poole pikem, seal on 69 nime.

Keskerakonnal on vanade tegijate kõrval pakkuda hulk noori. IRLi nimekirja veab maavanem Andres Metsoja, nimekirjas on veel näiteks riigikogu liige Annely Akkermann, ettevõtja Rein Kilgi poeg Sander Kilk, Port Artur Grupi üks omanikke Viljo Vetik ja veteranpoliitik Trivimi Velliste.

Sotsid on Pärnus ajalooliselt nõrgad olnud, nende üleriigiline populaarsus on suurem kui kohalike kandidaatide tuntus. Vähe tuntud inimestest koosneb ka Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna nimekiri.

Üksikkandidaadina tahtis volikogusse kandideerida üks vangis istuv narkokurjategija, kel seaduse järgi õigust kandideerida pole.

Kivimäe valimisliidus soovis kandideerida inimene, kelle vägivallajuhtumi kohus oportuniteediga lõpetas ja kes pärast asja avalikuks tulemist valimiskomisjonile loobumisavalduse kirjutas.

Linnapea selgub läbirääkimistel

Sõltumatuid uuringuid valijate eelis­tuste kohta pole Pärnus tehtud. Arvata võib, et uues volikogus jaotuvad kohad ühtlasemalt ja keegi ei saa enam oma tahet teistele dikteerida.

Keskerakonna ja Simsoni populaarsust ning sotside nõrka piirkonnaorganisatsiooni arvestades võib prognoosida esikohta Keskerakonnale. Teist-kolmandat kohta võivad jagada Reformierakond ja Kivimäe valimisliit, neljandat-viiendat IRL ja sotsid.

Ilmselt üritavad nii Kesk- kui Reformierakond pärast valimisi esmalt Kivimäega läbi rääkida. Kui mõlemad erakonnad on edukamad, ent Kivimägi soovib kangekaelselt linnapea tooli säilitada, on jutul lõpp. Ainsa peibutusena on mõlemal talle pakkuda palgalist volikogu esimehe kohta, kus Kivimägi saaks riigikogu valimisteni oma nime tuntuna hoida.

Seejärel üritavad Simson ja Korobeinik teisi erakondi enda ümber koondada. Kui Keskerakond ja Reformierakond suudavad kokku leppida, on hääled ilmselt napilt koos. Teine võimalus Keskerakonna jaoks on IRL ja sotsid.

Reformierakond ja IRL pole Pärnus tavaliselt kokkuleppele jõudnud, nende kahe häältest koalitsiooni moodustamiseks tõenäoliselt ka ei piisa. Kui selline võimuliit sünnib, on seal ilmselt kolmandaks sotsid.

Nii või naa selgub uus linnapea läbirääkimistel, kus iga kandidaadi mõjutamiseks kõik mängu pannakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles