Etuuria, Rosenau, Galiitsia, Nõukogude Liit... Muinasjuturiigid

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Me oleme harjunud maailma vaatama kaasaegse kaardi järgi, mis ometi on pidevas muutumises. Paraku kaob minevik teadvusest kiiresti ning veel hiljutised kaks Saksamaad või ühtne Jugoslaavia või Nõukogude Liit oleks nagu muinasjuturiigid.

Kui me suudame unustada tänapäevase ajaloo, siis pole lootust, et teaksime suurt midagi sajanditetagusest. Norman Davies maanutab oma telliskivipaksuses raamatus möödunut, õigemini räägib meile sellest, millest me suurt ei tea ehk kadunud riikidest.

Kui paljud on kuulnud praeguse Suurbritannia territooriumil asunud kaljukuningriigist Alt Cludist? Või alla sajandi püsinud läänegootide Tolosast? Burgundia veinidest teame, aga sealse piirkonna riikidest? Aragooniast? Sabaudiast, mis eksisteeris pea kümme sajandit? Galiitsiast, Etuuriast, Rosenaust? Russiiniast, mille eluiga oli üks päev?

Kuivõrd me teame, et Leedu suurvürstiriik oli, mis kestis ligi viis sajandit, oli teatud ajahetkel pindalalt Euroopa suurim – sinna kuulusid kogu tänapäeva Valgevene, valdav osa tänapäeva Leedust ja Ukrainast ning osaliselt ka Poola, Moldova ja Venemaa? Leedulased moodustasid riigis vähemuse, enamuses olid idaslaavlased.

Maailma valitseda ihkav Nõukogude Sotsialistlike Vabariikide Liit püsis märgatavalt lühemat aega kui Leedu, näiteks, ning asus seitsme kümnendi järel samuti muinasjutumaade sekka.

Autor laotab ajaloo põnevalt ja värvikalt meie ette laiali, kuid mõistagi piirdub ta vaid kübemega, sest kui ta tahaks kirjutada kõigist kadunud riikidest, siis täidaksid raamatud ilmselt terve riiuli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles