Neeme Korv: kaks õlut

Neeme Korv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palju sina jood
Palju sina jood Foto: Urmas Nemvalts

Käimasolevas karskuskampaanias («Palju sina jood? Ära valeta endale!») räägitakse niinimetatud alkoholiühikutest. Jutt käib kümnest grammist puhtast ehk absoluutsest alkoholist.

Kuid tavalisele tarbijale jäävad ikka kõrva pisut teistsugused ühikud. Ehk siis – kui öeldakse, et kaks õlut on meesterahvale veel mõistlik kogus, siis just see talle meelde jääbki. Ja see komplitseerib olukorra.

Tõsi, Eesti traditsiooniline mõõt on pool liitrit. Kuid meil on levinud ka 0,33-liitrine ja 0,568-liitrine taara. Saku avas äsja uue purgiliini, kust tulevad «paksud poisid». Need on liitrised. Lisaks on muidugi veelgi suuremad plastpudelid, kuid need ei ole suunatud nii-öelda enesepetjate rühmale.

Järjest suurema pakendiga käib mõistagi kaasas ulatuslik turundustegevus, millega luuakse tarbijas kujutlus, et uues vormis mulksub ka uus, kvaliteetsem sisu. Ja kuidas sa ühte ostma lähedki? Ikka kaks.

«Kaks õlut» võib meie tingimustes tähendada üsna mehist joomaaega. Eespool viidatud kampaania võtmes tähendab see mõnele inimesele lausa mitmekordset enesepettust. Ja mine tea, ehk ka sammukest teel Euroopa suurima alkoholitarbija-riigi suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles