Kas tõesti Trooja hobune?

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nokia tegevjuht Stephen Elop astus tagasi ja naaseb oma varasema leivaisa palgale.
 

Kreeklased lõid Trooja hobuse. Elop viis selle uuele tasandile,» oli ühe aastaid Soomes elava kreeklanna reaktsioon uudisele, et Nokia müüb oma mobiiliäri tarkvaragigandile Microsoft, kust ettevõtte tegevjuht Stephen Elop (49) kolm aastat tagasi tuli ning kelle tarkvara Nokia mõni aeg hiljem kasutama hakkas.

Vandenõuteoreetikud nimetasid Elopit Trooja hobuseks, kelle ülesandeks on Nokia Microsofti rüppe heita, kohe siis, kui kahe ettevõtte koostööst kaks ja pool aastat tagasi teada anti. Pärast teisipäeva on sellistele spekulatsioonidele väga keeruline vastu vaielda. Tarmo Virkil, kes aastaid Reutersis Euroopa telekommunikatsioonisektorit (sealhulgas Nokiat) kattis, on kaheldamatult õigus, kui ta Postimehele ütles, et vandenõuteoreetikutel oli pidupäev.

Tehingu teeb veel pikantsemaks asjaolu, et juba enne seda peeti Elopit arvestatavaks kandidaadiks Microsofti juh­i ametikohale. Nimelt oli tarkvarafirma juht Steve Ballmer poolteist nädalat varem teatanud, et astub 12 kuu jooksul tagasi ja otsitakse uut juhti.

Paljude spetsialistide arvates sai Elopist nüüd peafavoriit. Igatahes irvhambad räägivad, et Microsoft ostis endale tegevjuhi viie ja poole miljardi euro eest – just nii suur on Nokia-tehingu maksumus.
Elop naaseks Microsofti omamoodi kangelasena.

Nokia on peaaegu ainus mobiilitootja, kes kasutab Microsofti mobiiliplatvormi, mis tähendab, et juhul kui nad poleks Microsoftiga koostööd tegema hakanud, oleks Windowsi osa mobiilitarkvaraturul ilmselt null.

Elop ise ütles majanduslehele The Wall Street Journal, et avalikkus ei peaks liiga palju välja lugema, mida tehing võiks tähendada tema tulevikule, aga tunnistas siiski, et väliskandidaadi asemel sai temast nüüd sisekandidaat.

Juhtidena on Ballmer ja Elop üsna lähedased ning teineteist usaldavad. On teada, et kanadalasest Elop oli üks väheseid, kellele ameeriklane Ballmer helistas, enne kui oma errumineku plaanidest avalikkusele teada andis.


Kui Soome rahvas Elopist suurt ei pea, siis kolleegid Nokiast hindavad teda pigem positiivselt. Isegi 40 000 töötaja hulgas, kes on pidanud pärast Elopi juhiks saamist oma koha kaotama, on neid, kes hindavad teda selle eest, et juht muutis Nokia kultuuri, kus polnud enam otsustavust, kiirust ja tunnetust, mida soovivad koostööpartnerid ja kliendid.

«Ta on tore inimene. Kõik armastasid teda. See oli tema tugevus,» ütles Reutersile Elopiga väga lähedalt kokku puutunud endine Nokia töötaja. «Ta on väga maalähedane, vastab kõikidele
e-kirjadele. Tema kommunikatiivsed võimed on väga head, aga ta kipub olema dramaatiline,» lisas allikas.

Üheks dramaatilisuse näiteks on 2011. aasta alguses kirjutatud memo, kus Elop nimetas Nokiat merel hulpivaks põlevaks platvormiks. Memo oli mõeldud ettevõtte töötajatele, aga eks ta teadis, et küllap see memo Nokiast välja lekib.

Elopi miinuseks konkurentsis Microsofti juhi kohale võib olla asjaolu, et ta ei suutnud Nokias pööret läbi viia. Nii tava- kui ka nutitelefonide turuosa kaotus jätkus ja Nokia aktsia hind langes Elopi juhtimise ajal 60 protsenti.

Kas Ballmeri minekuplaan küpses iseenese äratundmisest või aitas sellele kaasa ka Microsofti nõukogu eesotsas Bill Gatesiga, pole teada, aga igatahes on lahkumise põhjuseks see, et ka Microsoft vajab otsustavaid muutusi.

Ühe asjaga kursis oleva allika kohaselt hoiab komitee, kes Microsoftile uut juhti valib, Nokia diili ja uue juhi otsingud lahus. See tähendab, et Elop pole mitte mingil juhul kindel favoriit, aga allikas möönis, et siiski on ta tõenäoline kandidaat.

Investeerimisfirma Jensen Investment Management analüütiku Kevin Walkushi hinnangul võidakse Elopi kohta öelda, et Nokias ta ebaõnnestus, aga samas demonstreeris ta seal oma liidrivõimeid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles