Enn Tarto: põhiseadust tuleb austada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Tarto.
Enn Tarto. Foto: Margus Ansu.
Kommenteerides Eesti ühiskonnas käivat diskussiooni eestlaste ja venelaste suhete kohta leidis pikaajaline vabadusvõitleja ja punarepressioonide ohver Enn Tarto, et kõig alus peaks olema põhiseaduse austamine.

Minu seisukoht eestlaste ja venelaste omavaheliste suhete küsimuses on niisugune, et tuleb austada Eesti põhiseadust. Ma olen venelastega palju suhelnud, mul on nende hulgas sõpru ja tuttavaid, aga ka vastaseid. Põhiline on see, et venelased peavad tunnistama, et eestlased on inimesed, kelle püsimine rahvusena oma ajaloolisel kodumaal on nende kollektiivne inimõigus.

Käituda tuleb vastavalt meie põhiseadusele ning kõigile teistele Eestis kehtivatele seadustele. Tähtis on seegi, et tuleb ausalt rääkida, ka ajaloost. Teame ju, et erinevatel rahvustel ja riikidel on ajaloost erinevad käsitlused. Euroopa Liit aga ei oleks saanudki tekkida, kui omavahel ei oleks ära lepitud. Inglased, prantslased, sakslased ja teised rahvused sõdisid ju kogu aeg omavahel. Aga lõpuks lepiti ära.

Samamoodi peaksid ka eestlased ja venelased tegema. Teame ju, et eestlastele oli Nõukogude Liidu lagunemine suur õnn, venelastele aga poliitiline katastroof, nagu nad ise räägivad. Selline erinev suhtumine on paratamatu. Siin elavad venelased peavad aga paratamatult austama Eesti Vabariigi põhiseadust, kus on fikseeritud, et meie maa oli okupeeritud ja annekteeritud.

Vaja on avalikku vaidlust, et kõiki vastuolusid rahumeelselt lahendada. Kunstlik kodakondsuse pealesurumine ei anna midagi. Kes tahab, see saab kodakondsuse. Noored peavad kindlasti eesti keele ära õppima, vanuritele ei ole mõtet seda peale suruda. Olen seisukohal, et praegune kord Eesti kodakondsuse saamisel on piisavalt liberaalne. Kui vanemad oma siin sündinud lastele kodakondsust taotlevad, siis nad selle ka saavad.

Tõelise kodanikuriigi tekkimine Eestis, kus kõiki rahvusi koheldakse ühtemoodi ning mingit vahet ei tehta, on keeruline küsimus. Palju sõltub meie naabrist Venemaast. Meie ju soovime, et ta oma ajaloolisest imperialistlikust poliitikast loobuks. Aga kui Venemaa sellest ei loobu, siis on asi hull, sest tahes-tahtmata on tal meile oma mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles