Priit Pullerits: vassitud mõtted

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värvikas ajakirjanik, Priit Pullerits läbi aegade
Värvikas ajakirjanik, Priit Pullerits läbi aegade Foto: .

Ärge arvake, et kui te midagi ütlete, siis võite olla kindlad, et teate, mida tegelikult mõtlete. Eestis on tekkinud mõttelugejad, kes teavad, kuidas te sõnu õigesti tõlgendada.




Välisminister Urmas Paet ütles eelmisel nädalal ETV-le, et Eesti partnerid, sealhulgas Euroopa Komisjoni väga kõrge esindaja, ei pidanud adekvaatseks Vene poliitiku pääsu takistamist Schengeni liikmesriikidesse. Paet viitas selgelt Euroopa survele. Aga Eesti välisministeerium teatas, et Eesti ei ole mingil juhul Brüsselist Sergei Markovi viisakeelu tühistamiseks survet tunda saanud.



Presidendi abikaasa Evelin Ilves ütles eelmise nädala esmaspäeval vastuseks mu küsimusele, mis signaali saadab see, kui ta astub vastu Kalevile, ühele Eesti armastatumale ettevõttele, kelle paljud kommid sisaldavad transrasvu: «Minu signaal on see, et ma ei osta nende tooteid.» Mul on alles Evelin Ilvese e-kiri, kus ta loetleb suurte tähtedega rohkem kui tosin Kalevi tuntud komminime, kus märgistuse järgi leidub transrasvu. Samuti on Postimehe käsutuses Evelin Ilvese kümnetele inimestele saadetud ringkiri, kus seisab: «Soovitan mitte Kalevi komme kinkida.» Põhjuseks ikka ja jälle transrasvade sisaldus – teema, mis tõusis sel nädalal pärast Arteri laupäevast kirjutist Eesti meedia huviorbiiti.



Sellegipoolest vahendas Delfi üleeile presidendi kantseleist, et Evelin Ilvese sõnu tõlgendati valesti ja Eesti esileedi ei kutsunud üles Kalevi maiustusi boikoteerima, vaid rääkis toiduainetetööstusest üldiselt.



Ma ei näinud kogu vestluse jooksul Evelin Ilvesega sama laua taga istumas mitte ühtegi teist inimest, rääkimata presidendi kantselei esindajast, kes võiks mulle väita, et ma ei kuulnud seda, mida ma tegelikult kuulsin, ja ei saanud üldse aru, mis Evelin Ilves mulle rääkis. Jah, me rääkisime ka toiduainetetööstusest üldiselt, kuid ühtlasi Kalevist konkreetselt.



Evelin Ilves tegi julge sammu ja tõstatas eluliselt tähtsa teema. Toetusavaldusi tema algatatud võitlusele südame- ja veresoonkonna haigusi soodustavate transrasvade vastu on saabunud isegi minu e-postkasti. Ka internetikommentaatorid, kes ei jäta tavaliselt kasutamata võimalust sappi välja valada, on mu tähelepanekute järgi pigem Evelin Ilvese poolt kui vastu. Pole liialdus väita, et just tänu Evelin Ilvese otsekohesusele – et ta ei rääkinud toiduainetetööstusest üldiselt, vaid nimme Kalevist – on ohtlikud transrasvad jõudnud pea kõigi eestimaalaste teadvusse.



Presidendi kantselei vassib, kui ütleb, et Evelin Ilves ei öelnud seda, mida ta tegelikult ütles. Täiesti arusaamatu, kelle huvides vassimine käib. Kas presidendi kantselei soovinuks, et transrasvade olemasolu ja kahjulikkus poleks Kalevi näite kaudu Eesti rahva teadvusse jõudnudki?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles