Sigrid Kõiv: valimissäbelus

Sigrid Kõiv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigrid Kõiv
Sigrid Kõiv Foto: Mihkel Maripuu

Justiitsministeerium küsis majandusministeeriumilt, et mida nad arvavad, kui tõstaks lubatud joobemäära 0,2 promillilt 0,5 promillile.

Alles tänavu suvel hakkasid liiklusseaduses kehtima mahukad muudatused. Samade seadusemuudatuste sisseviimisele eelnes ka arutelu roolis lubatud promillide üle. Jääb arusaamatuks, miks promilliteema jälle üles kerkis.



Meie liikluskultuur pole teinud järsku hüpet ülespoole, et isegi kui keegi äärmise häda sunnil purjuspäi rooli istub, sõidab ta ainult kuni 30 km tunnis ning liigub vähese liiklusega tänavatel.



Narkoloog Jaanus Mumma ütles «Terevisioonis», et pole vahet, kas joove on 0,2 või 0,5 promilli. Teda tegevat murelikuks see, et paari aasta pärast kerkib teema taas ja siis räägitakse juba 0,7 promilliga rooli lubamisest.



Pärnu Postimehes kirjeldas reamees Taavi Karotamm sõjaväe-elu. Säbelema tähendab armeeslängis, et sõdurid on küll rivistatud valveseisangusse, kuid üks sügab nina, teine vaatab kella, kolmas sorib midagi taskust. Tulemuseks on üldine nihelemine.



Mida lähemale valimistele, seda agaramaks läheb säbelemine poliitikute seas. Vahetult pärast valimisi käib tubli töö – organiseeritud masinavärki, mida valitsus enesest kujutab, on mõnus vaadata. Ent kui ükskõik milliste valimisteni on jäänud mõni kuu, algab üldine nihelemine. Rahvalikke ideid (paraku teostamatud) ja südamlikke otsuseid (kahjuks enamikule kasutud) tuleb iga päev.



Nii näiteks on Keskerakonna naisriigikogulased viskunud kaamerate ette erakorraliste valimiste mõtet kaitstes, kuigi teised parteis neid ei toeta. Nii tõstis valitsus vanemahüvitise piiri, kuigi see lohutab raskustes väheseid. Nii menetles riigikogu kibekiiresti suvist käibemaksu tõstmist leevendavat seadust, kuigi ettevõtjad selles suurt abi ei näe.



Seevastu keerulisemad küsimused, nagu näiteks, mis saab inimestest töötuskindlustushüvitise lõppedes, on endiselt vastuseta. Või kuidas täita riigieelarvet – pead anda ei julge keegi. Või kuidas tagada Eesti energeetiline sõltumatus – pole otsustatud. Haldusreformiga tegeletakse vaid näiliselt. Justiitsministeeriumi enesegi peale osutatakse, et ikka veel pole perevägivalla ohvril võimalik kaitset saada.



Joobes juhtimine on popp teema, kõigil on oma arvamus. Ent isegi kui lubatud joobeaste peaks valimiste eel kerkima, et tähenda see, et joogisena võibki rooli istuda. Sest masu-traditsioonid ja säbelemine panevad riigikogu seadusi üleöö muutma. Nii et iga pidutseja peab enne auto käivitamist guugeldama, milline hulk promille täna hommikul lubatud on.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles